
Azi, vei învăța cum să prepari sarmale de post cu ciuperci în foi de varză. Un preparat tradițional adaptat perioadei de post.
Ingrediente necesare:
Pentru această rețetă, vei avea nevoie de:
1 varză murată mare
450 g de ciuperci champignon
1 morcov mare, ras prin răzătoare fină
1 felie mică de țelină rasă
1 ceapă mare, tocată fin
130 g de orez
300 ml de suc de roșii
3 linguri de pastă de roșii
1-3 frunze de dafin
1 linguriță de cimbru uscat
1/2 legătură de pătrunjel verde, tocat mărunt
sare
piper proaspăt măcinat
boabe de piper
2 crenguțe de cimbru
1 praf de oregano
2-3 linguri de ulei
apă fiartă
Modul de preparare:
Începe prin călirea cepei tocate mărunt în 2-3 linguri de ulei, până devine sticloasă. Ulterior, adaugă jumătate din morcovul ras și călește-le împreună pentru încă un minut.
Adaugă ciupercile tocate mărunt și continuă să călești mixtura până când se înmoaie puțin. Apoi, adaugă orezul spălat bine și scurs, cimbrul, sarea, piperul și pătrunjelul tocat mărunt.
Lasă apa la foc pentru încă 1-2 minute. Ia o frunză de varză în mână și așază compoziția de ciuperci cu orez – aproximativ o lingură – pe latimea frunzei, pentru ca să rămână 2 cm la fiecare capăt al frunzei.
Rolează sarmaua și introdu capătul îngust în interior, pentru ca sarmalele să nu se desfacă la fierbere. Taie câteva frunze de varză în fâșii și așează-le pe fundul oalei, împreună cu restul de morcov ras și cu țelina rasă fin.
Amestecă sucul cu pasta de roșii și toarnă 1/3 din cantitate peste fâșiile de varză, apoi începe să așezi sarmalele cu ciuperci și orez, adăugând printre ele crenguțe de cimbru și puțin oregano uscat.
Când ai terminat de așezat sarmalele, adaugă restul de suc de roșii, mai pune un strat de varză tăiată în fâșii și boabele de piper.
Adaugă uleiul și apa fierbinte până la nivelul sarmalelor. Lăsați-le să fiarbă timp de aproximativ 30 de minute la foc mediu-mic cu capacul pus, completând cu apă, dacă este nevoie. După acest interval, pune-le la cuptor pentru aproximativ 45-50 de minute (în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius). Sarmalele sunt gata și se servesc calde.