Cum să reacționăm atunci când simțim înțepături în inimă

Perceperea unor înțepături în inimă nu trebuie să fie ignorată, având potențialul să indice diverse afecțiuni, unele cu posibil impact major pe sănătate. Reacția în fața durerii cardiace depinde de durata și intensitatea acesteia, cât și de prezența altor simptome concomitente.

Afeciuni care pot genera înțepături în inimă

Există diverse condiții medicale care pot fi asociate cu senzația de înțepătură, disconfort sau durere în zona pieptului. Printre acestea, deși cu un nivel scăzut de periculozitate, se numără afecțiunile gastrointestinale precum refluxul gastric, arsurile stomacale sau gazele, contracturile musculare sau nevralgiile.

În același timp, patologia cardiovasculară cuprinde mai multe afecțiuni care pot provoca dureri și înțepături în piept sau în zona inimii. Dintre acestea, aș putea menționa infarctul miocardic (datorat privării de sânge a inimii), boala coronariană (îngustarea sau blocajul arterelor inimii), pericardita (inflamarea membranei exterioare a inimii), cardiomiopatia hipertrofică (îngroșarea mușchiului inimii), disecția aortică (ruperea arterei principale a inimii), anevrismul aortic (subțierea pereților arterei principale), prolapsul valvei mitrale (o valvă cardiacă ce nu-și face corect treaba), stenoza aortică (valva a inimii care nu se mai deschide corespunzător) sau tulburările de ritm cardiac.

Atunci când durerea este intensă, persistentă, se răspândește către brațe, gât, maxilar sau spate, ia forma unei dificultăți de respirație, se asociază cu transpirație, amețeli sau stări de greață, acestea ar putea indica un infarct. În acest caz, apelarea serviciilor de urgență nu este doar imperativă, este crucială.

Cunoștința despre ce să faci atunci când simți înțepături în inimă este extrem de importantă, deoarece nu este exclusă nici ipoteza unei alte probleme de sănătate. Durere și înțepături în piept pot fi resimțite și în cazul unui ulcer gastric, esofagită, pancreatită, embolism pulmonar, boala pulmonara obstructiva cronică, pneumonie sau tulburări anxioase / atac de panică.

De obicei, aceste probleme de sănătate vin cu mai multe simptome, unele severe, iar un consult medical este absolut necesar.

Durerea cardiacă – semn al anginei pectorale?

Angina pectorala apare atunci când mușchiul inimii nu primește suficient oxigen prin sângele care îl irigă – o situație ce indică adesea prezența bolii coronariene, în contextul căreia arterele coronare sunt îngustate sau blocate de depozite de grăsimi și alte substanțe. Angina pectorală poate surveni predictibil, în timpul activităților fizice sau sub stres emoțional, dar și nepredictibil, chiar și în repaus.

Alături de senzația de înțepătură, simptomele anginei pectorale pot cuprinde senzația de strângere sau de greutate, durerea poate iradia spre umeri, brațul stâng, gât, maxilar sau spate. Alte semne care ar putea indica prezența anginei sunt dificultățile de respirație, transpirația excesiva, greața, amețeala și oboseala.

În acest caz, răspunsul la întrebarea „Ce să faci atunci când simți înțepături în inimă?” este de a urma recomandările medicului. Tratamentul pentru angina pectorală variază în funcție de severitatea simptomelor și de rezultatele analizelor – se poate opta pentru medicație, modificări ale stilului de viață sau diverse intervenții medicale precum operația de bypass!

Infarctul miocardic – un pericol iminent

Infarctul miocardic reprezintă o situație de urgență extrem de periculoasă care survine din cauza perturbării fluxului sanguin în miocard. Aceasta poate fi cauzată de numeroși factori, cei mai frecvenți fiind blocajele la nivelul arterelor. Fără un flux sanguin constant, zona de miocard afectată începe sa moară, încetând să mai pompeze sânge. Dacă fluxul de sânge nu este rapid restabilit, infarctul poate provoca leziuni ireversibile la nivelul inimii sau poate duce la deces.

Simptomele infarctului miocardic includ o durere intensă în piept, durere care poate iradia către brațe, spate și gât, dificultăți de respirație, insomnie, greață, palpitații, amețeli, transpirații reci sau leșin.

În cazul în care suspectați că dumneavoastră sau altcineva a suferit un infarct, cel mai important lucru este să apelați la 112 și să descrieți simptomele. Nu pierdeți timpul! Cu cât ajutorul medical ajunge mai repede, cu atât șansele de supraviețuire sunt mai mari.

O altă intervenție benefică este administrarea unei tablete de aspirină, care poate ajuta la subțierea sângelui. Aceasta trebuie mestecată pentru o absorbție cât mai rapidă. În plus, dacă cel afectat are prescris nitroglicerină, se poate administra o tabletă care să fie ținută sub limbă.

Încurajați persoana afectată să rămână calmă și să rămână așezată sau întinsă. Dacă persoana afectată își pierde cunoștința și nu mai respiră normal, este extrem de important să începeți manevrele de resuscitare până la sosirea echipajului de urgență.

A cunoaște ce trebuie să faci atunci când simți înțepături în inimă poate face diferența dintre viață și moarte, fie a ta, fie a cuiva apropiat.

Problema panică vs. infarct

Sunt situații în care atât infarctul miocardic (atacul de cord), cât și atacurile de panică pot avea simptome asemănătoare, durerea în piept fiind una dintre cele mai comune dintre ele. În cazul atacului de panică, durerea în piept este adesea resimțită mai degrabă ca o înțepătură ușoară, o arsură sau un disconfort ușor. Durerea poate varia ca intensitate și poate fi asociată cu tensiunea musculară, având tendința să dispară odată cu calmarea persoanei. În cazul infarctului, durerea în piept este mult mai intensă și este insotită de simptome respiratorii severe.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: