Deficitul de magneziu și consecințele grave pentru sănătate. Iată 12 semne că ai nevoie urgent de mai mult magneziu

Magneziul este un mineral esențial pentru organism, contribuind la o mulțime de procese metabolice, inclusiv absorbția de calciu, potasiu, și sodiu. Magneziul asigură buna funcționare a dinților și oaselor, precum și a mușchilor și ficatului.

Diverse studii au evidențiat rolul important al magneziului în reglarea nivelurilor de colesterol și prevenirea diabetului de tip 2. De exemplu, un studiu clinic a constatat că pacienții cu diabet de tip 2 care au luat suplimente de magneziu timp de 4 până la 16 săptămâni au avut un control mai bun asupra nivelurilor de zahăr din sânge. Acest mineral contribuie și la prevenirea bolilor grave precum osteoporoza, deoarece funcționează în sinergie cu vitamina D și calciu pentru a susține dezvoltarea oaselor puternice și sănătoase.

Magneziul este un relaxant eficient. Ajută la o digestie bună și împiedică constipația. De asemenea, joacă un rol crucial în echilibrul muscular și nervos, având un efect benefic asupra stresului, anxietății, iritabilității și chiar depresiei. Un studiu a relevat că persoanele care consumă alimente procesate au un risc cu 60% mai mare de a suferi de depresie, aceste alimente fiind bogate în zaharuri și sărace în magneziu.

Mai mult, magneziul este un element important în procesul de slăbire, contribuind la transformarea grăsimilor în energie și hrănirea celulelor cu oxigen.

Funcționarea inimii implică un ciclu continuu de „contracție – relaxare”. În prima fază este implicat calciul, care este responsabil pentru ritmul cardiac. În cea de-a doua fază, magneziul este esențial, deoarece stabilizează ritmul cardiac. Deficitul de magneziu poate cauza un ritm neregulat al inimii – aritmie.

Deoarece pereții vaselor de sânge sunt de asemenea construiți din mușchi, deficitul de magneziu poate duce la tensionarea și rigidizarea lor. Aceasta poate conduce la creșterea persistentă a tensiunii arteriale.

Prin urmare, este esențial să avem un aport suficient de magneziu, deficitul acestui mineral putând provoca simptome grave, cum ar fi:

12 semne că ai putea avea deficit de magneziu:

1. Oboseală cronică

Magneziul este adesea recomandat persoanelor care experimentează oboseală cronică sau care se simt slabite. Un studiu realizat în Brazilia a arătat că un aport mai mare de magneziu ajută persoanele în vârstă care suferă de boli cronice.

2. Crampe musculare

Dacă te confrunți cu crampe musculare (de obicei în zona viței), acesta poate fi un semn că organismul tău are nevoie de magneziu. „Fără magneziu, mușchii noștri ar fi într-o stare constantă de contracție”, scrie Ancient Minerals. Încearcă să iei magneziu înainte de culcare. Ar putea să îți îmbunătățească somnul (și musculatura).

3. Migrene

Persoanele cu migrene au adesea un nivel redus de magneziu, care contribuie la creșterea tensiunii musculare. Conform unui studiu, un aport mai mare de magneziu poate reduce riscul de greață, vărsătură și sensibilitate la lumina și zgomot.

4. Probleme de somn

Te confrunți cu insomnie și te trezești adesea noaptea? Acesta ar putea fi un semn al deficitului de magneziu. O modalitate eficientă de a îmbunătăți somnul ar fi creșterea aportului de magneziu. Un studiu realizat în SUA a arătat că administrarea unui supliment de magneziu poate preveni tulburările de somn.

5. Tensiunea arterială crescută

În prezent, hipertensiunea arterială reprezintă cea mai mare problemă de sănătate publică în lumea occidentală. Totuși, magneziul joacă rolul unui blocant natural, ajutând la controlul tensiunii arteriale. Un studiu extensiv realizat în Marea Britanie în 2013 a demonstrat că pacienții cu o tensiune arterială normală s-ar putea beneficia enorm de un aport crescut de magneziu.

6. Dureri articulare

Un număr mare de persoane suferă de dureri articulare, unele mai severe decât altele. Pentru unele persoane, creșterea aportului de magneziu ameliorează aceste dureri. Având în vedere că acest tratament are puține sau deloc efecte secundare, merită încercat.

7. Constipație

Magneziul este esențial pentru funcționarea normală a intestinelor. Deficitul de magneziu poate cauza constipație, deoarece organismul are nevoie de acest mineral pentru a menține consistența normală a scaunului și a absorbi lichidele.

8. Astm

Cercetările arată că respirația poate fi îmbunătățită atunci când nivelul de magneziu din sânge este crescut. Jurnalul medical The Lancet a mai raportat și o corelație puternică între un aport crescut de magneziu și reducerea simptomelor de astm.

9. Depresie

Magneziul joacă un rol esențial în starea noastră de spirit și funcționarea creierului. Experții consideră că nivelul redus de magneziu în dieta modernă ar putea contribui la depresie și boli mintale.

10. Deficitul de calciu

Deficitul de magneziu poate duce și la deficit de calciu, întrucât organismul are nevoie de magneziu pentru a absorbi calciul.

11. Pofte

Dacă organismul tău are un real deficit de magneziu, ai putea avea poftă de ciocolată sau dulciuri. Asigură-te că ai un aport regulat de magneziu prin consumul de nuci, semințe și fructe. Asta ar putea ajuta la calmarea poftei.

12. Aritmie

Bătăile neregulate ale inimii pot fi cauzate de o insuficiență de magneziu. Conform unor cercetări, magneziul protejează vasele de sânge și ajută la prevenirea aritmiilor cardiace.

Din păcate, organismul nu poate produce magneziu, de aceea are nevoie de un aport zilnic. Cantitățile necesare sunt diferite, în funcție de vârstă și sex:

Pentru copii:

• 1-3 ani: 80 mg/zi

• 4-8 ani: 130 mg/zi

• 9-13 ani: 240 mg/zi

Pentru femei:

• 14-18 ani: 360 mg/zi

• 19-30 ani: 310 mg/zi

• 31 ani+: 320 mg/zi

Pentru bărbați:

• 14-18 ani: 410 mg/zi

• 19-30 ani: 400 mg/zi

• 31 ani+: 400 mg/zi

Pentru a evita aceste simptome și pentru a menține un nivel bun al sănătății, este recomandat să consumi alimente bogate în magneziu, cum ar fi semințe de dovleac, cacao, nuci din Brazilia, migdale, fructe de mare, legume verzi, smochine, banane etc.

Evită alimentele procesate, acestea fiind aproape complet lipsite de magneziu. În cazul în care suspectezi un deficit de magneziu, depresie sau oboseală, încearcă să te concentrezi pe o dietă bogată în magneziu.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: