INGREDIENTE:
– 3 kilograme de vinete coapte, curățate și bine scurse
– 2 kilograme de ardei și gogoșari coapți și curățați (proporția poate fi variabilă, este recomandabil să-i prepari pe plită sau grătar)
– 2 kilograme de ceapă albă
– aproximativ 1 litru de bulion de roșii (în funcție de gust)
– 500 mililitri de ulei de floarea soarelui
– 3 linguri de sare sau după gust
Zacuscă de vinete. SFAT:
Pentru a obține vinete cu un gust mai savuros și un ușor miros de fum, preparați-le pe plită sau grătar – însă sunt la fel de bune și preparate în cuptor. Singura diferență este colorația mai închisă, dar aspectul acesta dispare în amestecul de zacuscă.
Nu uitați să înțepați vinetele înainte de a le introduce în cuptor. Altfel, riscați să aveți mult de curățat după.
Mod de preparare rețetă de zacuscă de vinete:
Înainte de a începe efectiv amestecul de ingrediente pentru rețeta de zacuscă de vinete, puteți împărți munca pe mai multe zile. Coaceți vinetele pe plită sau în cuptor, curățați-le, scurgeți-le bine și dacă nu le preparați în 1-2 zile, le puteți congela.
– La fel pentru ardei și gogoșari – coapți, presărați cu sare, acoperiți și curățați bine de coajă și semințe. Dacă nu preparați zacuscă în 1 – 2 zile, și aceștia pot fi congelați.
– Apoi, din bulionul de roșii pregătit pentru iarnă, păstrați la frigider aproximativ 3 litri pentru zacuscă. Dacă nu aveți bulion, puteți tăia vreo 3 kg de roșii și să le incorporați în zacuscă.
– După ce ați copt și curățat vinetele, ardeii și gogoșarii și ați pregătit bulionul sau sucul de roșii, tocămăruntați ceapa într-un robot de bucătărie sau mașina de tocat carne.
Încingeți bine uleiul într-un ceaun mare, adăugați ceapa, și lăsați să se călească, amestecând periodic.
– După aproximativ 15 minute, adăugați bulionul de roșii, amestecați și lăsați să fiarbă încă vreo 15 minute împreună.
Între timp, treceți vinetele și ardeii prin robotul de bucătărie sau mașina de tocat carne.
Într-un alt ceaun mai mic sau o tigaie adâncă, turnați puțin ulei, adăugați vinetele și ardeii și lăsați să se călească aproximativ 15 minute împreună.
Turnați amestecul de vinete în ceaunul cu ceapă și bulion, scrie voceatransilvaniei.ro.
– Amestecați, potriviți de sare și reduceți focul când mixtura începe să fiarbă bine. Lăsați zacuscă la fiert timp de 2 – 3 ore, amestecând ocazional.
Asigurați-vă că o acoperiți puțin, pentru că poate sări si vă puteți arde la mână, mai ales când amestecați.
– În timpul fierberii, gustul, textura și culoarea se vor schimba – este esențial să aveți răbdare și să lăsați zacuscă să fiarbă cât de mult posibil.
Zacuscă de vinete este gata atunci când devine lucioasă, uleiul începe să apară la suprafață și mixtura devine densă.
Tunați fierbinte zacusca de vinete în borcanele previabil curățate și uscate care au fost sterilizate la cuptor aproximativ 30 de minute, la 150 de grade.