Deslușirea secretului unui preparat tradițional: mămăliga fără cocoloașe

Mămăliga reprezintă întotdeauna componenta esențială în meniul tradițional românesc, mai ales în zona Maramureș unde cultivarea grâului nu a fost favorizată de relief. Cu toate acestea, gătirea perfectă a acestei preparate constituie deseori o provocare pentru gospodine.

Chiar dacă nu pare o misiune imposibilă, prepararea mămăligii a reprezentat adesea o provocare pentru gospodinele tinere. În primul rând, se urmărea ca aceasta să fie fină, fără cocoloașe și neapărat să nu se ardă. Pe de altă parte, era necesar să fie suficient de coaptă pentru a evita orice disconfort la consum.

Cum să gătești mămăliga fără cocoloașe

”În tinerețea mea, era imperios necesar să știi să gătești pentru a te considera pregătită de căsătorie. Era jenant să nu știi să gătești o mămăligă”, rememorează tanti Ileana, o doamnă în vârstă de 83 de ani. Ea descrie prepararea acestui fel de mâncare ca pe o “piatră de încercare” pentru orice tânără gospodină. Pentru a evita formarea cocoloașelor, ea dezvăluie un secret, care, într-adevăr, nu mai este un secret astăzi. “Se știe că se pune o oală cu apă și sare la fiert și atunci când apa începe să clocotească, se adaugă făina de mălai. Dar nu este atât de simplu. Dacă adaugi făina când apa clocotește, se formează cocoloașe și trebuie să amesteci rapid cu telul pentru a le zdrobi, și totuși, unele vor rămâne. În schimb, dacă adaugi făina înainte ca apa să înceapă să fiarbă în mod intens, făina se va dizolva ușor în apă și nu se vor forma cocoloașele”, explică doamna.

Femeia povestește că era foarte simplu să gătească o mămăligă cu o consistență potrivită. La trei măsuri de apă, adăuga o măsură de făină de mălai astfel încât să nu fie nici prea tare, nici prea moale. “Secretul era să fierbi la foc mic. Pe vremea copilăriei mele, era mai dificil să contolezi focul în sobă, dar acum e suficient să reglezi flacăra aragazului la o intensitate mică”, adaugă batrâna.

Ea spune că a învățat în tinerețe că o mămăligă insuficient fiartă poate fi foarte dăunătoare pentru stomac. Astfel, dacă este puțin mai moale, recomandabil este să fie fiartă la foc mic minimum 20 de minute, fără să se ardă de fundul oalei.

Mai multe sfaturi utile:

1. Usturoiul se poate curăța rapid dacă este pus într-un bol, acoperit cu un altul și agitat. Astfel, cojile vor fi îndepărtate instantaneu.

2. Dacă dorești doar să fierbi cartofii, nu este necesar să îndepărtezi coaja. Spală-i înainte, fierbe și vei observa că după acest proces coaja se desprinde foarte ușor.

3. Pentru a obține felii perfecte de cartofi prăjiți sau coapți, utilizează un aparat de feliat mere.

4. Doresti să storci rapid toată zeama dintr-o lamâie? Trebuie doar să o pui în cuptorul cu microunde pentru 15 secunde înainte de a extrage sucul din ea.

5. Poți caramelizează ceapa mai rapid dacă adaugi bicarbonat de sodiu în tigaie.

6. Dacă gătești o prăjitură cu unt, congelează-l și dă-l printr-o răzătoare pentru a-l incorpora mai rapid în compoziție.

7. Pentru a preveni alunecarea tocătorului în termpul utilizării, ai putea pune o șervetel sau o cârpă sub acesta.

8. Pentru a îndepărta sâmburele avocado, înfige un cuțit ascuțit în miez.

9. Capsunile se pot curăța rapid introducând un pai prin fruct.

10. Sâmburii din cireșe se pot scoate simplu și rapid, folosind o agrafă de birou.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: