Expert medical: „Lipsa unei anumite vitamine poate cauza dureri de spate și articulare”

Durerile intense de spate și ale articulațiilor pot fi provocate de lipsa unei simple vitamine. Vitamina D, de fapt, nu este o vitamină în sensul clasic, ea se asemenea mai degrabă cu un hormon.

Contrar majorității hormonilor, producerea vitaminei D nu se datorează glandei tiroide, ci pielii care, la expunerea la radiațiile solare, o produce. Ea joacă un rol crucial în cadrul multiplelor procese ale organismului, conform estisanatos.com.

Producerea de cortizol necesită o cantitate considerabilă de vitamina D. Nivelele scăzute de cortizol pot provoca dureri și inflamații la nivelul articulațiilor. De acest motiv, sunt necesare tratamente cu cortizon pentru ameliorarea durerii.

Durerea de spate este legată de deficiența de vitamina D, precum și de lipsa vitaminelor B12, B5 și B6. Migrenele sunt frecvente la persoanele cu deficit de vitamina D, deoarece acestea suferă de insomnii și depresie.

Lipsa somnului, în combinație cu durerea cauzată de deficiența vitaminei D, intensifică durerile de cap.

Profesor doctor Doina Catrinoiu, diabetolog și nutriționist la Universitatea Ovidius din Constanța, a discutat despre simptomele care indică o deficiență de vitamina D în corp, precum și despre cum este posibilă evitarea unei asemenea situații.

”Cum putem identifica dacă avem suficientă vitamina D în organism? Care sunt semnele care arată o lipsă a acestei vitamine? Cum putem ajusta alimentația pentru a beneficia de efectele vitaminei D și a avea un sistem osos solid durante toată viața?

În privința simptomelor, ”există câteva care pot fi observate la adulți, cum ar fi tetania sau – cum se cunoaște popular – crampa musculară, care este un semn al deficitului de vitamina D și, în mod normal, indică o lipsă de calciu.

Există, de asemenea, spasmofilia, care este deseori supra-diagnosticată, după părerea mea.

În general, lipsa vitaminei D este o problemă din cauza alimentației. Românii consumă foarte puțin pește. Principala sursă de vitamina D o reprezintă peștele gras – somon, de exemplu (deși orice tip de pește conține vitamina D).

Și în alte alimente putem găsi vitamina D, precum carnea de vită, brânzeturi, gălbenuș de ou. Cu toate acestea, sursa cea mai valoroasă și cea care poate absorbi cel mai bine calciul este peștele gras, ficatul de pește.

Exista un mit potrivit căruia peștele gras ar îngrășa, dar dacă este așa, ce ar trebui spus despre carnea grasă? Peștele gras este extrem de benefic, bogat în radicali liberi, o sursă importantă și sănătoasă pentru organism.

Ar trebui să existe o educație mai clară a populației despre consumul de pește. Atât pentru adulți, cât și pentru copii”, afirmă dr. Doina Catrinoiu.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: