Formula magică pentru păstrarea crocanţei castraveţilor muraţi în saramură pe termen lung

Iubiţii castraveţi muraţi în saramură reprezintă ingredientul ideal pentru a acompania fripturile sau a se utiliza în crearea salatelor de boeuf.

Ingredientele necesare:

2 kg de castraveţi de dimensiuni mici sau medii

1,5 l de apă

30 gr de sare fără iod (circa o lingură şi jumătate)

Mai mulţi căţei de usturoi, decorticaţi şi divizaţi în două

100 gr de hrean tăiat în benzi alungite (6-8 benzi)

2-3 tulpini de cimbru uscat

2 -3 tulpini de mărar uscat

Un ardei iute

Un morcov segmentat în rondele (opţional)

O lingură de oţet comestibil (în jur de 20 ml)

Metoda de preparare:

Alegerea castraveţilor pentru murat ar trebui să țină cont de faptul că aceștia au nevoie să fie tari, de mărime mică sau medie și, cât mai drept posibil, castraveţii curbaţi fiind mai dificili de așezat în borcan.

Castraveţii se curăță în două sau trei reprize de apă rece, după care se lasă la scurs. Trebuie de asemenea spălat bine și un recipient de trei litri sau mai multe borcane de dimensiuni mai mici.

Hreanul este decojit și segmentat în benzi, căţeii de usturoi sunt curăţaţi și divizaţi în bucati de 2-3 bucăţi, după care se spală ardeiul iute și se pregătesc atâtierile de cimbru cât și de mărar (inclusiv tija).

Pe partea de jos a fiecărui borcan sau al borcanului mai mare se aşază o tulpină de mărar, cimbru și două benzi de hrean.

Deasupra se așază primul strat de castraveţi, vertical, bine comprimați. Peste acest strat se așează câteva segmente de usturoi și se adaugă un ardei iute.

Se continuă cu al doilea strat de castraveţi, dispusi tot pe verticală. De asemenea, se pot adăuga usturoi și benzi de hrean.

Ultimul strat de castraveţi trebuie să fie dispozit pe orizontală, acolo unde aveți opțiunea să adăugați, dacă doriți, și rondele de morcov, împreună cu hreanul, și tulpinile de mărar și cimbru uscat.

Este esențial să rețineți că tijele de mărar au și un rol de stabilizare, de aceea e recomandabil să păstrți pentru final cele mai robuste.

 

Saramura pentru castraveţi este formată din sare fără iod, cea mai recomandată fiind sarea de mină, granulară, potrivit savoriurbane.ro.

Pentru fiecare litru de apă se necesită o lingură de sare, aproximativ 20 de gr fiecare lingură. Într-un borcan de trei litri vor încăpea 2 kg de castraveţi și saramura realizată din 1,5 litri de apă.

Saramura se prepară fiind apa și sarea, într-un vas, și se lasă la fiert pentru cinci minute. Ulterior, se oprește focul și se lasă la răcit pentru zece minute.

Secretul pentru obținerea castraveţilor muraţi fermi pe termen lung

Borcanul sau borcanele se așează peste lama unui cuțit metalic, sau puteți utiliza și o tavă de metal, pentru a preveni fisurarea sticlei când turnați saramura fierbinte. Saramura se toarnă peste castraveţi, până sunt complet acoperiţi.

În urma acestei etape, borcanul sau borcanele se acoperă cu farfurioare și se așează pe masă pentru 24 de ore. După o zi, în care castraveţii au început să fermenteze și să formeze spumă, se completează borcanul cu restul de saramură rece rămasă, până se umple borcanul.

Secretul castraveţilor care rămân crocanţi pentru luni în șir este adăugarea unei linguri de oțet la această etapă.

Ultima etapă presupune învelirea borcanelor în celofan. Tăiați două straturi de celofan pentru fiecare borcan, după care umeziți-le ușor cu apă rece.

Straturile de celofan se plasează peste borcan, apoi se leagă la gură cu sfoară cât să se poată înfășura de 4-5 ori în jurul borcanului.

Ar fi ideal ca sfoara să fie udată înainte de legare, pentru că după ce se usucă se va strânge și mai mult în jurul gurii borcanului.

Borcanul sau borcanele se depozitează în cămara de alimente și se deschid în timpul iernii, când vor reprezenta un acompaniament excelent pentru fripturi. Să vă fie de folos!

DISTRIBUIE CU PRIETENII: