Ingrediente necesare:
550 g de faina
250 ml de lapte cald
25 g de drojdie proaspata, sau 8 g de drojdie uscata
2 oua intregi
2 galbenusuri de ou
70 g de zahar
½ lingurita de sare
100 g unt
1 lingura de apa sau rom
Ulei pentru a praji
Procedura de preparare:
Pentru inceput, untul se topeste intr-o oala, apoi se lasa la racit.
In paralel, intr-un castron turnam laptele, sfaramam drojdia, iar apoi adaugam zahar, sare, galbenusurile, ouale intregi si apa sau romul.
Luam amestecul si il incorporam in aluat; romul sau apa ajuta la reducerea absorbirii de ulei in timpul prajirii si parfumeaza gogosile intr-un mod aparte.
Acest mix se amesteca pana la omogenizare, astfel incat zaharul sa se dizolve complet.
Pe parcurs, faina se adauga in cantitati mici.
Dupa aceasta etapa, aluatul se framanta pana ce acesta capata o textura neteda.
La final, untul topit si racit se adauga in aluat, urmand sa se framante inca pentru 5-10 minute pana ce acesta nu se mai lipeste de recipiente.
Aluatul obtinut trebuie sa fie pufos si usor lipicios. Pentru framantare se poate utiliza si un robot de bucatarie.
Aluatul se pune intr-un vas uns cu ulei, se acopera cu folie de plastic si se lasa la dospit timp de aproximativ o ora si jumatate.
Din aluatul dospit, se formeaza 22 de parti de aproximativ 50 grame fiecare, din care se modeleaza gogosile rotunde.
Se aseaza gogosile intr-o tava unsa cu ulei, se lasa acoperite sa creasca inca 30 de minute.
Nu se recomanda folosirea fainii in momentul in care gogosile sunt prajite, deoarece aceasta se va arde.
In cazul in care aluatul se lipeste, se ung mainile cu ulei si se procedeaza la modelare.
Uleiul pentru prajire se incalzeste, se adauga gogosile, se prajesc in jur de un minut si jumatate pe fiecare parte pana capata o culoare aurie.
Daca gogosile se rumenesc prea repede, se reduce focul.
Cantitatea de ulei ar trebui sa fie suficienta pentru ca gogosile sa pluteasca in acesta.
Dupa ce procesul de prajire este finalizat, gogosile se lasa sa se raceasca pe servetele pentru a absorbi excesul de ulei, apoi se umplu dupa preferinte.
Pofta buna!