Această legumă sățioasă și plină de binefaceri – gulia, prezintă multiple avantaje pentru sănătatea noastră, datorită conținutului său nutritiv remarcabil.
“Reprezintă un dar valuabil pe care ni-l oferă primăvara, fiind o element important în bucătăriile noastre. Numele său științific este «Brassica oleraceea», și este o legumă cu o creștere superficială, aparținând familiei cruciferelor, la fel ca varza. Atât bulbii cât și frunzele sale pot fi consumate grație gustului lor plăcut. Originară din nordul Europei, iar în traducere din germană se numește «nap de varză», gulia poate fi inclusă într-o varietate de rețete savuroase. Este delicios de simplu de gătit și are cel mai bun gust atunci când este consumată crudă,”, a declarat nutriționista Luminița Cătăna.
Dna Cătăna, specialistă în nutriție, ne descrie principalele avantaje asociate consumului regulat de gulii:
1. Îmbunătățirea digestiei și a tranzitului intestinal
Grație conținutului său ridicat de fibre, acesta ajută la reglarea nivelului de zahăr și de colesterol din sânge, la protejarea florei intestinale, precum și la prevenirea obezității. De asemenea, previne balonarea, crampele abdominale și constipația,
2. Sănătatea sistemului cardiovascular
Gulia conține compuși numiți glucozinolați și izotiocianați, care reduc semnificativ riscul bolilor cardiovasculare, ajutând la dilatarea vaselor de sânge și la reducerea inflamației,
3. Stimulează și consolidează sistemul imunitar
Prin aportul ridicat de vitamina B6 și vitamina C,
4. Este excelentă în diețe
Gulia are un conținut caloric scăzut, dar este bogată în minerale și substanțe nutritive, oferind senzația de sațietate,
5. Previne anemia
Este bogată în fier și potasiu. Mai mult decât atât, conține și calciu, favorizând o absorbție eficientă a fierului în sânge,
6. Îmbunătățește rezistența oaselor și dinților și reduce contracțiile musculare,
7. Puternic antioxidant – reduce riscul de tumori, oferă energie,
8. Este excelentă în viroze, reduce tusea și este eficientă în caz de bronșită și cistită. De asemenea, are un efect benefic în cazul degerăturilor.
“Gulia cu textura sa crocantă este ușor de combinat cu alte legume. Consumată crudă, se poate integra perfect în salate sau poate fi inclusă într-un smoothie. Supele din gulii sunt delicioase, dar se pot prepara și gulii umplute. Se recomandă consumul moderat în caz de litiază biliară și renala, respectiv în caz de afecțiuni tiroidiene. În schimb, este perfectă pentru persoanele cu gută. Este o legumă delicată, dar robustă în același timp, foarte bună de avut în bucătărie”, a concluzionat nutriționista Luminița Cătăna.