Hreanul: Alimentul Miraculos pentru Imunitate, Creier, Inimă și Oase. Descoperă Cum Să-l Folosești Corect

Hreanul, cunoscut și mâncat de egipteni acum peste 3500 de ani, a fost apreciat de-a lungul timpului pentru valoarea lui medicinală. Susținut că ar fi meritat greutatea lui în aur de către grecii antici, iar evreii îl rețin ca un simbol important din timpul exodului din Egipt.

Această plantă rădăcinoasă, originară din regiunea mediteraneană, și-a răspândit aroma picantă în toată Europa și Asia în timpul Renașterii. Hreanul este valorizat nu doar pentru gustul său excepțional în alimentație, dar și în medicina naturistă, sub formă de tinctură și sirop.

Proprietăți și beneficii

1. Normalizează tensiunea

Compușii speciali găsiți în hrean au un impact pozitiv asupra circulației sanguine la nivelul zonelor periferice. Consumul regulat de hrean poate normaliza tensiunea arterială și reduce riscul formării trombelor.

Mai mult, compușii sulfurați din hrean îmbunătățesc elasticitatea vaselor cerebrale și coronariene, scăzând astfel șansele unui accident vascular cerebral sau infarct.

2. Atenuază tusea

Beneficiind de proprietățile sale de anticongestionant al tractului respirator, hreanul a primit recomandări pentru tratamentul astmului. În cazul unor crize de tuse, se poate recurge la o linguriță dintr-un amestec de hrean ras cu zahăr, lăsat la infuzat într-un loc cald.

Este important de menționat că tratamentul cu hrean nu ar trebui să depășească o lună, datorită potențialului său iritant în doze mari.

3. Analgezic natural

Hreanul este un remediu formidabil și în cazurile de răceală și gripă. Consumat proaspăt, în salate sau alături de diverse preparate, hreanul alină simptomele nasului înfundat.

De asemenea, este excelent în ameliorarea durerilor de cap, funcționând ca un analgezic natural. În astfel de situații, se pot folosi comprese cu hrean aplicate direct pe frunte.

4. Combate reumatismul

În tratamentul intern, hreanul se recomandă și persoanelor care suferă de reumatism sau gută. Se pot adăuga una sau două lingurițe de hrean ras într-o cană cu lapte cald și se consumă pe stomacul gol, o dată sau de două ori pe zi. Durata tratamentului este de aproximativ trei săptămâni.

5. Stimulează apetitul

Dacă nu simți pofta de mâncare, hreanul este soluția. Compușii ce-i oferă gustul picant stimulează secreția gastrică și redau pofta de mâncare persoanelor anemice sau anorexice. Pentru un efect mai bun, se poate consuma hrean ras amestecat cu miere, înainte de fiecare masă.

6. Îmbunătățește memoria

Bogat în vitaminele complexului B, esențiale pentru sistemul nervos și pentru îmbunătățirea memoriei , hreanul are de asemenea proprietăți tonice și este benefic în reducerea nivelului de colesterol. Nu în ultimul rând, este eficient în menținerea sănătății pielii și a părului.

7. Fortifică imunitatea

Pentru a sporii imunitatea, hreanul se poate combina cu miere și lămâie. Un astfel de preparat poate fi făcut dintr-o rădăcină de hrean de 3-4 cm, jumătate de lămâie și 2-3 lingurițe de miere. Acest amestec se consumă câte o linguriță dimineața, după micul dejun.

Efecte adverse

Desi în general nu provoacă efecte adverse, consumul de hrean este contraindicat copiilor sub 4-5 ani și persoanelor cu ulcer, gastrită sau afectiuni intestinale inflamatorii. Efectul laxativ potențial excesiv al acestuia nu este recomandat persoanelor cu sindromul colonului iritabil, iar proprietățile diuretice pot afecta rinichii celor cu afectiuni renale.

Hreanul este de asemenea contraindicat persoanelor cu tiroidă hiperactivă sau cu hipertiroidie, mai ales dacă este consumat crud și în cantități mari. În timpul sarcinii sau alăptării, este recomandat un consum redus de hrean, iar în primul trimestru de sarcină acesta ar trebui evitat complet.

Compusii din hrean pot interacționa cu levotiroxina, forma sintetică a hormonului tiroidian, folosită la scară largă pentru tratarea hipotiroidismului.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: