Miraculoasa putere de vindecare a sucului de dovleac!

Valoare nu numai pentru vechile civilizații din Mexic și Texas, dovleacul a migrat spre Europa, unde a început să fie în mod câștig torente pe pământurile rusești în secolul al XVI-lea. Popularitatea extinsă a dovlecului se datora nu numai gustului său, ci și capacităților sale vindecătoare uimitoare.

Beneficiind de numeroase rețete acumulate pe parcursul anilor, dovleacul se poate adapta rotunjit la diversele forme de preparate: sărate, fierte, prăjite și așa mai departe.

Apa foarte structurată constitutivă 90% din compoziția dovleacului este incredibil de benefică pentru corpul nostru. În afară de aceasta, sucul de dovleac are caroten în abundență și vitamine esențiale precum A, K, B și E, plus acid ascorbic. Desigur, include și săruri de zinc, minerale și conțin proteine și grăsimi. Unul dintre cele mai apreciate componente ale sucului de dovleac este vitamina K, care nu se regăsește în majoritatea legumelor și care normalizează coagularea sângelui.

Incontestabilul star al sucului de dovleac rămâne pectina. Contribuind atât la reducerea colesterolului, îmbunătățirea circulației periferice și normalizarea motilității intestinale, pectina face minuni, curățând organismele vii de elemente radioactive, toxine și pesticide.

Sucul de dovleac nu doar ajută oamenii cu boli cardiovasculare, dar și favorizează menținerea forței și energiei de tineret pentru o perioadă îndelungată. Totodată luptă eficient contra răcelilor. Vitaminele A și E sunt cunoscute pentru rolul lor anti-îmbătrânire, în timp ce vitaminele B oferă o ameliorare a stresului și ajută la menținerea unui păr și unghii sănătoase. În cazul bolilor hepatice, sucul de dovleac este esențial fiindcă are proprietatea de a curăța ficatul. Nici insomniacii nu sunt lăsați la urmă, putând fi ajutați prin consumul de suc de dovleac.

În cazul persoanelor sănătoase, consumul zilnic de jumătate de pahar de suc de dovleac proaspăt stors cu 30 de minute înainte de masă este suficient. Îmbunătățirea gustului poate fi realizată prin adăugarea sucului de lămâie, mere și morcovi. Astfel, un astfel de cocktail de sucuri conferă un complex bogat de minerale necesare, îmbunătățind vizibil corpul uman și hrănindu-l cu vitamine și minerale.

Dacă suferințele persistă, este recomandat ca aportul de suc de dovleac să crească până la două sau trei ori pe zi. Rata unică de utilizare este de minim jumătate de pahar și timpul de tratament este de cel puţin 10 zile.

Sucul de dovleac are un impact seminificativ asupra diferitor probleme. În cazul insomniilor, un pahar de suc de dovleac cu miere înainte de culcare poate face minuni. Pentru urolitiază – consumați o jumătate de pahar de suc de dovleac de 3 ori pe zi timp de 10 zile. În cazul obezității, zilele de post bazate pe suc de dovleac sunt eficiente. În cazul diabetului zaharat, sucul de dovleac poate fi introdus in dieta, stabilizând glicemia.

Sucul de dovleac poate fi de asemenea folosit în cosmetică. De aici deriva o multitudine de rețete pentru măști hrănitoare cu suc de dovleac. Ingredientele includ 3 linguri de suc de dovleac, un gălbenus de ou și 1 lingură de miere. Această mască se aplică pe față timp de 10 – 15 minute, apoi se clătește cu apă rece.

Smoothies cu dovleac sunt preparate adăugând 500 g de dovleac decojit, 100 g miere și 1 lămâie. Este preferabil să păstăm smoothie-ul la frigider pentru cel mult o zi.

Sucul de dovleac proaspăt stors se pregătește cel mai bine imediat înainte de consum, deoarece după o oră de depozitare începe să-și piardă proprietățile benefice. Pentru sucul de dovleac selectăm cu prioritate un dovleac tânăr care nu și-a pierdut umiditatea. Se curăță, se taie și se stoarce – și sucul de dovleac este gata pentru consum.

Sucul de dovleac nu este recomandat persoanelor cu aciditate scăzută a stomacului, tulburări gastrointestinale acute sau tendință de diaree, dat fiind că este un demachiant puternic, cu potențial de iritare a tractului gastrointestinal și agravare a bolilor susmentionate.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: