Mirela Vaida prezintă rețeta sa inedită pentru cozonacul moldovenesc splendid de pufos. Dependenta secretă de care depinde savoarea acestui deliciu culinar ne este dezvăluită!
Rețeta pentru cozonacul Mirelei Vaida!
Ingrediente:
2 kg de făină albă “000”
sare
zahăr
drojdie umedă sau uscată, care se dizolvă în lapte călduț un pic de unt gras şi smântână grasă o lămâie dată pe răzătoare
esenţe
7-8 ouă
apte cald
apă minerală
Pentru umplutură:
rahat tăiat cubuleţe, dat prin zahar pudră
1 kg de miez de nucă
zahăr
cacao
lapte esenţe (de rom, lămâie și portocală)
stafide
Procedură:
În vlogul Mirelei Vaida pe YouTube, ea ne ghida prin fiecare etapă pentru a crea niște cozonaci delicioși care îți vor înnebuni invitații.
„Într-un recipient în care am pus făina, presar sare, zahăr, drojdia dizolvată în laptele cald și începem să amestecam. Nu este nevoie să respectați cu strictete măsurile, ci puteți doza ingredientele la ochi. După ce ați realizat acest amestec, adăugați unt, câteva linguri de smântână și aproximativ patru până la șase ouă pentru fiecare kilogram de făină. Apoi adăugăm, pe rând, 6 gălbenuşuri şi continuăm să amestecăm. Completați compoziția cu lapte, pentru omogenizare.
Adăugăm rasă de lămâie și-mi amestecăm bine ingredientele. Pun puțină esență de rom, portocală și lămâie și continuăm să omogenizăm, adăugând puțin lapte și apă minerală, pentru a face aluatul mai aerat. Începem acum să frământăm coca. Aceasta devine galbenă datorită gălbenușurilor de ouă, exact cum se prepară în Moldova. Nu am folosit prea multe ouă, dar se observă și se simt diferența, fiindcă acesta este aspectul pe care trebuie să-l aibă un cozonac. Acum o să-l las aluatul la dospit cam o oră, acoperit”, a explicat Mirela Vaida pe canalul ei de Youtube.
Rețeta de cozonac a Mirelei Vaida. Ce ingredient secret folosește ca să fie pufos
În timp ce aluatul se odihnește, ne pregătim umplutura pentru cozonacul moldovenesc.
„Puneți într-un vas zahărul, cacao, miezul de nucă și deasupra adăugați puțin lapte, esența de rom, lămâie și portocală. Amestecați ingredientele pentru a obține o pastă uniformă. Ungem tăvile cu unt. După ce aluatul a crescut suficient, îl împart în patru părți, deoarece o să pregătesc doi cozonaci împletiți. Acum întindem fiecare bucată de aluat și adăugăm generos umplutura de nucă. Deasupra umpluturi, dispersăm rahat și stafide.
Rulăm fiecare parte și împletim două cu două, apoi le așezăm în tăvi. Vom lăsa cozonacii acoperiți încă zece minute, timp în care preîncălzim cuptorul. În acest timp, am pregătit un amestec de gălbenuș cu ulei de măsline, cu care vom unge cozonacii înainte de a-i introduce în cuptor. Coacerea durează aproximativ 45 de minute. După ce sunt gata și le-am scos din cuptor, îi presărăm cu zahăr pudră”, a adăugat Mirela Vaida.