Misterele ardeilor copti. Deslușiri de neratat pentru gospodine

Ardeii, fie că sunt blânzi sau picanți, se cultivă pe continentul sud-american de aproape două milenii. După descoperirea Americii, în 1493, această legumă a fost adusă și în Europa.

Acolo, ardeiul a câștigat popularitate în toate colțurile lumii, apreciat în special în India și țările din sud-estul Asiei. Europenii l-au adoptat rapid în diferite feluri de mâncare. Printre soiurile de ardei cele mai cunoscute se numără: ardeii grasi, ardeii Capia, ardeii banana, ardeii Pimiento, ardeii habaneros și ardeii Serrano.

Ardeii copti sunt apreciați nu doar în gastronomia românească, dar și în multe alte culturi. În plus, sunt foarte sănătoși, deoarece prin coacere își păstrează majoritatea nutrienților și sunt ușor de digerat. De aceea, sunt ideali pentru cei cu stomac sensibil.

Alegerea celor mai buni ardei pentru copt

În cazul în care doriți să cumpărați ardei pentru copt, căutați cei tari, cu coaja lucioasă și fără pete. Cei mai potriviți pentru copt sunt ardeii maturi și de dimensiuni mari. Spre deosebire de vinete, ardeii mari sunt considerați mai gustoși. Dacă doriți să ajungeți la un rezultat bun, alegeți ardeii carnoși și de formă regulată, pentru că cei cu o formă neregulată se pot coace inegal, având zone arse sau necoapte.

Cum se coc ardeii?

Ardeii pot fi copti pe orice suprafață plană și suficient de fierbinte. De obicei, ei se coc pe o tablă sau o plită pusă pe ochiurile aragazului. Dacă aveți posibilitatea, puteți coace ardeii pe grătar pentru a le da un gust special.

Cum se decojesc ardeii?

Dupa coacere, cea mai simplă metodă de a-i decoji este să-i lăsați într-un vas de inox cu o capacitate ridicată. După aproximativ 10 minute, coaja se va desprinde ușor. O altă metodă ar fi să-i lăsați în pungi ermetice. Alternativ, puteți presăra sare mare peste ardeii proaspăt copti, și după o oră, coaja va fi mai ușor de îndepărtat. Ardeii se curăță mai ușor când sunt calzi, așadar este recomandabil să-i decojiți imediat după coacere.

Un vas cu apă poate fi util pentru a vă curăța de resturile de coajă lăsate pe mâini după curățarea fiecărui ardei. Din ardeii copți puteți pregăti un piure cu maioneză, o garnitură perfectă pentru carne de pui. De asemenea, piureul de ardei roșii cu ulei, în loc de maioneza, sunt delicios cu pește.

Beneficiile nutriționale ale ardeilor

Ardeii, fie că sunt grasi, Capia, iuti sau gogoșari, sunt printre cele mai sănătoase legume pe care le avem la dispoziție în sezonul de vară. Analizele nutriționale evidențiază o compoziție naturală excepțională, de la vitamine, la antioxidanti și minerale, toate fiind esențiale pentru buna funcționare a organismului.

Cea mai eficientă formă de a consuma ardeii este cea crudă, în salate sau sub formă de suc proaspat. Proprietățile lor benefice se păstrează însă și după ce sunt murate sau coapte. Capsaicina, principalul compus activ din ardei, dă culoarea legumelor, iar cantitatea cea mai mare se găsește în ardeii roșii. Capsaicina este un anticoagulant eficient, care ajută la prevenirea infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral.

Tote soiurile de ardei sunt bogate în vitamina C, dar ardeiul gras verde conține de două ori mai multă vitamina C decât citricele, iar ardeiul roșu iute are cu 330% mai multă vitamina C decât o portocală. În 100 de grame de ardei se regăsesc 125 mg de vitamina C, adică 100% din doza zilnică recomandată. De asemenea, ardeii conțin 0,8 mg de vitamina B6 și 0,45 mg de vitamina K. Vitamina A este prezentă sub forma beta-carotenului, un antioxidant puternic care combate efectele radicalilor liberi și reduce daunele aduse arterelor, nervilor și țesuturilor.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: