Majoritatea casnicelor au rutina de a păstra verdeața în congelator, însă metoda de a o depozita în saculeți este complet greșită, conform specialiștilor în nutriție.
Iată câteva principii pentru a depozita în mod corespunzător frunzele de pătrunjel, țelină, mărar sau leuștean timp de trei sau patru luni în congelator:
– se utilizează recipiente de plastic, cu capac care se închide ermetic;
– verdeața pe care o congelezi trebuie să fie foarte proaspătă, spălată bine sub un jet de apă;
– o cutie potrivită pentru congelare este o cutie foarte plină, cu plante aromatice bine tocate și bine scurse de apă. Dacă rămâne apă pe frunze, cristalele de gheață vor deteriora calitatea frunzelor.
– este recomandabil să scrieți pe cutie ceea ce se află înăuntru, pentru a nu căuta inutil prin cutii;
– în congelator mai pot fi depozitate legături de tarhon, dar și frunze de mentă.
Când utilizezi ierburile aromatice congelate, scoate cu o furculiță o bucată și pune-o direct congelată în mâncarea fierbinte la final.
Câteva exemple de verdeață congelată:
Dacă dorești să faci o supă cremă de țelină, pune caserolele cu frunza de țelină tăiată în bucăți mari. Scoate-le din congelator și pune bucățile direct la fiert. Următorul pas este să le pui în blender alături de rădăcina de țelină sau poate fi dezghețată și tăiată, având în vedere că frunza de țelină este mult mai rezistentă.
Pentru ciorbă de tarhon cu perișoare, poți pune și câteva legături de tarhon, preparate la fel ca frunzele de țelină
Pentru prăjituri ar fi ideal să pui în congelator și frunze proaspete de mentă, într-o cutie mică.
Sfat pentru gătit
Dacă utilizezi pentru gătire verdeață congelată, scoate cu o furculiță o bucată și adaug-o direct în mâncarea fierbinte, la final.