Cireșele se află pe lista celor mai savuroase fructe și nu sunt iubite doar pentru gustul lor delicios, ci și pentru numeroasele lor proprietăți benefice. Cercetătorii susțin că indulcindu-ne cu aceste fructe vom experimenta o serie de efecte pozitive asupra sănătății noastre.
O informație mai puțin cunoscută despre cireșe este că reprezintă o sursă naturală de melatonină, un hormon esențial în reglarea somnului. Deși există suplimente cu melatonină disponibile pe piață, acestea pot avea efecte secundare (dureri de cap, greață, vise ciudate și amețeală) – ceva ce cireșele nu provoacă. Prin urmare, specialiștii recomandă consumul de cireșe cu o oră înainte de a merge la culcare.
Compușii pe care i-am menționat anterior, melatonina, polifenolii și antocianinele, au efecte favorabile asupra funcțiilor cerebrale. Aceștia protejează celulele cerebrale de stresul oxidativ, putând preveni diverse forme de demență.
Antocianinele din cireșe inhibă dezvoltarea celulelor canceroase și favorizează distrugerea lor. De exemplu, acestea pot reduce rata de creștere a celulelor canceroase la nivelul colonului.
7 motive pentru a alege cireșele:
Cireșele te pot ajuta să ai un somn odihnitor
Cireșele sunt o sursă naturală de melatonină, un hormon care ajută la reglarea somnului. Specialiștii sugerează să mâncăm cireșe cu o oră înainte de dumir, pentru a ne bucura de un somn mai liniștit.
Cireșele sunt favorabile inimii și sistemului circulator
Un studiu a arătat că persoanele care au suferit atacuri de cord au un nivel scăzut de melatonină, care poate fi echilibrat prin consumul de cireșe. În plus, un compus din cireșe, polifenolul, are proprietăți de prevenire a coagulării sângelui. De asemenea, antocianina, care se găsește și ea în cireșe, protejează vasele de sânge de stresul oxidativ, sugerând că cireșele ar putea ajuta la prevenirea formării plăcii arteriale.
Cireșele sunt benefice pentru creier
Compușii amintiți mai sus – melatonina, polifenolii și antocianinele – pot avea efecte pozitive asupra funcțiilor cerebrale și pot ajuta la prevenirea diferitelor forme de demență.
Cireșele sunt un antiinflamator natural
Specialiștii susțin că antocianinele pot reduce inflamația la fel de eficient ca medicamentele prescrise, fără efectele secundare tipice.
Cireșele pot stimula performanța fizică
Consumul de cireșe poate ajuta sportivii să combată durerea musculară post-antrenament, ceea ce ar putea însemna mai multe zile de antrenament și mai puțin timp de recuperare. Acest lucru a fost evidențiat în cazul alergătorilor de distanță lungă și al celor care fac antrenament de forță.
Cireșele pot preveni crizele de gută
A fost demonstrat că persoanele care suferă de gută (o formă complexă și foarte dureroasă de artrită) și care au consumat cireșe doar două zile au avut un risc cu 35% mai mic de a suferi un atac de gută comparativ cu cei care nu au consumat cireșe.
Cireșele pot ajuta în prevenirea cancerului
Antocianinele din cireșe au fost asociate cu inhibarea dezvoltării celulelor canceroase și cu stimularea distrugerii acestora.