![Calendarul corect pentru plantare și însămânțare](https://www.fazehaioase.ro/wp-content/uploads/2025/02/Calendarul-corect-pentru-plantare-si-insamantare.webp)
Una dintre regulile fundamentale în grădinărit este aceea de a nu planta răsadurile într-un sol rece – plantarea începe numai atunci când temperatura solului atinge +9-10 grade. Printre legumele care se pot semăna sau planta în februarie se numără morcovii, pătrunjelul, mărarul, leușteanul, ridichile, ceapa, usturoiul, mazărea, spanacul sau salata. Semințele trebuie să fie sănătoase, iar stratul de pământ trebuie acoperit cu un strat subțire de gunoi de grajd pentru a permite legumelor să răsară.
În martie, se pot semăna sau planta aceleași legume, dar se poate adăuga și arpagicul, cartofii timpurii și macrișul. În a doua jumătate a lunii, se pot planta în răsadniță castraveții și ardeii și se pot pregăti solariile pentru tomate și vinete. Se continuă dezinfectarea răsadnițelor și solariilor cu formalină sau sulfat de cupru.
În aprilie, se pot adăuga la lista de legume dovleceii, dovlecii de copt, pepenii galbeni, pepenii verzi, fasolea și porumbul pentru fiert. Până la jumătatea lunii aprilie, se pot planta încă în grădină radacinoasele (morcovi, pătrunjel, păstârnac) și se pot semăna soiurile de mazăre târzie, sfecla roșie și samanta de ceapă. De la mijlocul lunii aprilie, se poate începe plantarea varzoaselor, guliei și a conopidei și se mai pot semăna cartofii preîncolțiți, fasolea, castraveți, pepeni și dovlecei. La sfârșitul lunii, se pot planta răsadurile timpurii de roșii și ardei.
În mai, se pot semăna sau planta în continuare castraveții, fasolea și porumbul dulce, dar se pot adăuga și andivele și se poate începe plantarea verzei pentru producția de vară, verza creată și guliile. În iunie, se continuă procesul de plantare și însămânțare a legumelor, fiind sezonul potrivit pentru varza de toamnă, guliile, sfecla roșie, cartofii de toamnă și fasolea verde.
În iulie, este momentul potrivit pentru plantarea guliilor, sfeclei roșii, cartofilor de toamnă și pentru plantarea verzei pentru producția de toamnă și se pot semăna ridichile de iarnă, spanacul și mărarul. În august, se pot semăna în continuare ridichile de iarnă, spanacul și mărarul.
În septembrie, se pot semăna spanacul, morcovul și pătrunjelul, pentru producția de primăvară și se poate începe strângerea semințelor pentru anul viitor. În octombrie, se poate semăna spanacul pentru producția timpurie de primăvară și, pentru a avea legume proaspete primavara devreme, este timpul să cultivi ceapa verde, usturoiul verde, salata și loboda, toate acestea rezistând bine la temperaturi joase. În noiembrie, se pot semăna sau planta morcovii, pătrunjelul, ceapa, usturoiul, mazărea și se poate face plantarea rizomilor de hrean.