Pericolul ascuns din farfuriile noastre

Un ingredient omniprezent în bucătăriile gospodinelor de pretutindeni când este timpul să prepare ciorbă se dovedește a fi surprinzător de nociv.

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a făcut achiziții de 13 produse ce se încadrează în categoria borș la plic din marile centre comerciale, îndeplinind astfel un studiu menit să aducă în lumina reflectoarelor conținutul acestui tip de produs și posibilele sale efecte asupra sănătății acelor care îl consumă.

Lista ingredientelor întâlnite în produsele tip borș analizate include: acid citric, acid lactic, monoglutamat de sodiu, lactat de calciu, 5-ribonucleotide disodice, ascorbil palmitat, alfa tocoferol, caramel, riboflavină, ulei de palmier, ulei vegetal de floarea soarelui, ulei vegetal de rapiță, lactoză, maltodextrină, tărâțe de grâu, făina de grâu, făina de porumb, făină de secară.

De asemenea, acestea conțin zahăr, sare, amidon din porumb, amidon din cartofi, arome, țelină deshidratată, ceapă deshidratată, frunze de pătrunjel deshidratate, mărar deshidratat, praz deshidratat, morcov deshidratat, rădăcină de leuștean și leuștean.

La aceasta se adauga ardei gras roșu, păstârnac, semințe de țelină, extract de leuștean, zer, lapte degresat, lapte praf degresat, smântână pudră, extract de rozmarin, drojdie deshidratată, turmeric, curcumă.

Din cele 13 de produse supuse analizei, 9 aditivi alimentari au fost identificați, astfel:

E101 – Riboflavina, un colorant galben, sau galben-portocaliu, cu o solubilitate redusă.

E150a – Caramel simplu: acesta reprezintă colorantul artificial cel mai des utilizat, putând cauza hiperactivitate și dificultăți gastrointestinale. Acesta nu este recomandat copiilor hiperactivi.

E270 – Acidul lactic, folosit ca stabilizator și conservant, poate induce alergii precum mâncărimi, înroșirea limbii și a mucoaselor, dificultăți de respirație, secreții nazale. De asemenea, acest aditiv poate subția smalțul dentar și favoriza apariția cariilor, totodată iritând mucoasele sistemului digestiv și provocând diverse afecțiuni digestive. Alimentele care conțin E270 nu ar trebui consumate de bebeluși și copii mici, deoarece nu posesă enzimele necesare metabolizării acestui aditiv.

E304 – Palmitat de ascorbil, un antioxidant ce poate eroda smalțul dinților.

E307 – Alfa tocoferolul, extract din uleiuri vegetale bogate în tocoferoli (vitamina E), în special ulei de floarea soarelui, folosit și el ca antioxidant, poate avea un efect antinutritiv, restringând digestia lipidelor. Poate genera o conformare ușoară de hipertrofie a ficatului și sub anumite condiții poate provoca reacții alergice.

E327 – Lactatul de calciu, folosit ca conservant, mai precis împotriva drojdiilor și fungilor, dar și pentru a preveni deshidratarea unor produse. Acesta poate provoca stări de hipercalcemie și insuficiență renală.

E330 – Acidul citric, un compus organic cristalin, incolor, care se încadrează în categoria acizilor carboxidici și care este folosit ca ingredient acidulant. Acesta poate cauza dureri abdominale și poate eroda, și el, smalțul dinților. Acidul citric nu este recomandat în alimentația copiilor și nu trebuie consumat de către cei cu diverse afecțiuni cardiovasculare sau renale, dar și de cei cu afecțiuni ale aparatului digestiv și diaree.

E621 – Monoglutamatul de sodiu poate induce dureri de cap, slăbiciune.

E635 – Ribonucleotidul disodic poate provoca alergii și trebuie evitat de persoanele astmatice.

Termenul arome se referă la produsele cărora nu le este destinat consumul în forma respectivă, însă care sunt adăugate produselor alimentare pentru a influența sau modifica mirosul și/sau gustul acestora.

Articolul Pericolul ascuns din farfuriile noastre apare prima dată în .

DISTRIBUIE CU PRIETENII: