Planta care vindeca toate bolile. Mana Maicii Domnului. Este des intalnita in gradini si apreciata pentru mirosul ei sublim. Iata cum ai grija de ea si cum se inmulteste

Descoperă “Mâna Maicii Domnului” – Planta care “vindecă toate bolile”

Mâna Micii Domnului (cunoscută și sub denumirea de caprifoi) este o plantă căţărătoare pe care o întâlnim deseori în grădinile noastre, apreciată pentru mirosul ei inconfundabil.

Tradiţia populară vorbeşte despre această plantă – care poartă numele sacrului Mamei Domnului – ca având puteri tămăduitoare atât pentru bolile fizice, cât şi pentru cele sufleteşti. Legenda spune că, în timp ce era urmărită de soldații lui Irod, Maica Domnului s-a ascuns în tufișurile de caprifoi. În semn de recunoștință, ea a binecuvântat planta, oferindu-i puterea de a vindeca boli și a alina tristețea sufletului omenesc.

Caprifoiul are de fapt multiple proprietăți medicinale. Preparatele din această plantă, precum pulberea, tinctura, infuzia, vinul, au efecte antimicrobiene, antihipertensive şi antiinflamatoare. Acestea contribuie și la scăderea nivelului de zahăr din sânge, iar datorită calităţilor sale de cicatrizare, este foarte utilizată în industria cosmetică, recomandată in special pentru tenurile problematic.

Nu numai că ajută la curățarea sângelui, dar infuziile și ceaiurile de caprifoi pot atenua simptomele nedorite ale răcelilor. Febra acută, durerile în gât și cele de cap pot fi tratate cu ceaiul de caprifoi. Acesta se prepară dintr-o ceașcă cu flori la un litru de apă clocotită, iar infuzatul se lasă 10 minute. Contraindicat persoanelor cu diaree acuta sau cu probleme la stomac, acest ceai poate fi folosit și în caz de abcese, dizenterie și durere în timpul urinării.

Datorită proprietăților sale, caprifoiul are un efect benefic în terapia afecţiunilor cardiovasculare și ajută la calmarea crampelor și a durerilor articulare la persoanele care suferă de artrită sau reumatism. Florile macerate ajută la vindecarea rapidă a rănilor.

Cum să grijim și cum să înmulțim Mâna Maicii Domnului

Caprifoiul este o plantă cățărătoare, crește repede și produce flori foarte frumoase și cu un parfum de neuitat. Se plantează după ce trece perioada ghețurilor, în locuri însorite cu solul bine drenat.

Caplifoiul este o plantă rezistentă, atât la ger, cât și la secetă, dar preferă udările regulate în zilele toride de vară. Trebuie să avem în vedere faptul că aceasta planta are nevoie de un suport pe care să se întindă.

Cît despre înmulțire, caprifoiul se poate înmulți prin tăierea a 2-3 ramuri lemnoase de până la 20 de cm lungime. Ramurile curățate de frunze se plantează în pământ până la frunzele rămase în vârf. Deasupra se poate pune o sticlă de plastic tăiată pentru a proteja plantuța de frig. În plus, caprifoiul se poate înmulți și prin semințe.

Mâna Maicii Domnului – un magnet pentru noroc

Se spune că caprifoiul este o plantă care atrage norocul și oferă protecție gospodăriei. În lumina zilei, florile iradiază o culoare albă, dar cu timpul devin galbene-roșcate. Inflorirea începe în aprilie și se încheie în august.

Există mai multe tipuri de caprifoi, cel mai cunoscut fiind Lonicera Japonica. Lonicera Henryi este apreciată pentru florile sale roșiatice și fructele mov pe care le face toamna. Lonicera sempervivens își pierde frunzele iarna, dar primăvara este împodobită de flori mov și fructe portocalii sau roșiatice. Lonicera priclymenum este recunoscută pentru florile sale albe și galbene și bobițele roșii pe care le face toamna.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: