Răcit? Redescoperă leacul tradițional al bunicilor: ceapa și mierea

Remediu popular brevetat pentru gripă și tuse, siropul de ceapă cunoaște numeroase proprietăți antiseptice și antiinfecțioase.

Ușor de preparat și eficient împotriva simptomelor răcelii, acesta oferă un gust mult mai favorabil decât produsele găsite în farmacii.

Există un zicat vechi conform căruia ceapa ține la distanță bolile de sezon, lucru ce nu este surprinzător atunci când ne gândim la concentrația înaltă de vitamina C, B6, B1, biotină și acid folic.

În același timp, ceapa se afirmă ca fiind alimentul cel mai bogat în quercitină, un antioxidant puternic care face parte din categoria bioflavonoidelor, având un pronunțat efect antiinflamator.

Ca urmare, siropul de ceapă facilitează dezghețarea căilor nazale, micșorează febra și ușurează tusea uscată. În cazul existenței unei tuse productive, să nu încerci să ți-o suprimi, deoarece aceasta joacă rolul esențial de a elimina bacteriile din organism.

Metoda de preparare a siropului de ceapă

Rețeta cea mai cunoscută și cel mai des utilizată este decoctul de ceapă, util în cazul tusei uscate.

Pentru 250 ml de apă se aleg două cepe mici, de dimensiunile unui ou, curățate de rădăcini (dar nu și de coajă – această din urmă conține substanțe benefice) și se adaugă în apă atunci când aceasta începe să fiarbă. Se lasă la fiert timp de 10 sau 15 minute.

O altă variantă a acestei rețete implică adăugarea de miere pe durata fierberii, cu toate că aceasta este doar pentru a îmbunătăți gustul, în condițiile în care mierea își pierde proprietățile la temperaturi ce depășesc 40 de grade.

Pentru a profita de caracteristicile antiinfecțioase ale mierii, adaugă acest ingredient după ce amestecul de ceapă a ajuns la o temperatură la care poți să îl consumi.

Gustul poate fi de asemenea afectat prin adăugarea anumitor ceaiuri sau a ghimbirului, un alt remediu pentru răceală, cu proprietăți incontestabile. Dacă vrei să conserve supeția de ceapă pe o perioadă mai îndelungată, poți să adaugi un conservant precum hreanul.

Există o altă variantă de sirop de ceapă destinată copiilor (dar nu celor mai mici de 4 ani, din cauza conținutului de miere), care oferă un gust mult mai plăcut. Ai nevoie de o ceapă albă sau roșie, de un borcan de miere organică sau de o ceașcă de zahăr granulat și de un borcan în care să așezi amestecul.

Taie ceapa în felii egale și pune prima felie în partea de jos a borcanului, turnând deasupra un strat de miere sau de zahăr. Continuă alternarea stratelor până umpli recipientul și, odată ce ai terminat, lasă siropul să se așeze pentru o perioadă de 8-12 ore.

Poți de asemenea să adaugi scorțișoară și o linguriță de suc de lămâie pentru a îmbunătăți proprietățile antibacteriene ale siropului și pentru a-i oferi un gust mai plăcut.

Remediile naturiste, la fel ca siropul de ceapă dorit pentru tuse, devin tot mai populare în ultimii ani.

Sfaturile bunicilor noastre erau corecte: aceste leacuri sunt ușor de gătit, costă puțin și își îndeplinesc efectul foarte repede, în timp ce medicamentele sunt scumpe și pot avea efecte secundare periculoase când sunt folosite timp îndelungat.

Din fericire, natura ne-a oferit nenumărate opțiuni de vindecare care ne permit să ne bucurăm de ele cu un efort minim!

DISTRIBUIE CU PRIETENII: