Redescoperă puterea frunzelor de gutui: un izvor de sănătate din Antichitate

Frunzele de gutui au fost la mare preț în Antichitate, fiind considerate o sursă însemnată de sănătate. Medicii acelor timpuri foloseau frunzele de gutui pentru a trata o multitudine de afecțiuni.

Chiar Avicenna, o autoritate recunoscută în domeniul medicinei antice, le folosea nu doar pentru tratamentul pacienților, ci și pentru prevenirea bolilor. În zilele noastre, specialiștii în biochimie analizează cu interes proprietățile sale terapeutice, cu scopul de a beneficia pe deplin de efectele lor curative.

Beneficiile numeroase ale frunzelor de gutui se datorează în mare măsură acizilor organici prezenți în compoziția lor. Acidul quinic are cea mai mare concentrație (aproximativ 72%), urmat de acizii citric (aproximativ 13%), oxalic, malic, fumaric și shikimic. Frunzele de gutui conțin și alți compuși fitochimici cu acțiune antioxidantă și antiinflamatorie, cum ar fi quercetina și rutinul.

DescriptionProprietățile deosebite ale frunzelor de gutui nu ar trebui ignorate. Uscarea acestora pentru prepararea unui ceai excelent este recomandată pentru tratarea diverselor afecțiuni. Spre exemplu, persoanele cu hipertensiune pot beneficia de pe urma consumului de macerat din frunze de gutui, acesta reglând tensiunea arterială.

Ceaiul din frunze de gutui este folosit pentru tratarea insuficienței cardiace și a bolilor de ficat. Atât ceaiul, cât și fructele proaspete reprezintă o alegere benefică pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare.

Fiind o sursă de numeroase vitamine, frunzele de gutui pot fi utilizate sub formă de infuzie și în cazul stărilor de nervozitate, depresie, agitație, insomnie. Au efect sedativ și conțin compuși care acționează ca antidepresive.

În plus, ceaiul din frunze de gutui, precum și gutuile proaspete sunt de mare ajutor în curele de slăbire, având proprietăți diuretice și depurative.

Efectul lor asupra eliminării toxinelor din organism și a kilogramelor în plus este de neegalat. De asemenea, toamna este un anotimp favorabil pentru slăbit, având la dispoziție o gamă variată de fructe și legume proaspete care ocupă un rol important în detoxifiere și slăbire.

Specialiștii în biochimie studiază intens beneficiile frunzelor de gutui, datorate conținutului de acid quinic, acid malic, oxalic și citric. Frunzele conțin și alți compuși fitochimici, cu acțiune antiinflamatorie și antioxidantă.

Sucul de gutui, precum și gutuile crude sunt considerate un tratament eficient pentru bolile de ficat și pancreas. Amestecul de suc de gutui cu suc de mere are un efect pozitiv asupra funcționării pancreasului.

Diabetul zaharat poate fi ținut sub control cu ajutorul ceaiului preparat din frunze de gutui. Se pot folosi o lingură de frunze de gutui la o cană de apă clocotită, consumată în trei porții. Este și un remediu excelent pentru răceli, gripe și infecții gastro-intestinale.

Gutuile sunt renumite pentru efectele lor benefice în cazul răcelilor și gripei. Ceaiul din frunzele de gutui constituie un remediu natural excelent pentru tusea convulsivă. Există chiar persoane care îl folosesc în crizele de astm.

Gutuile constituie un remediu eficient pentru infecțiile gastro-intestinale sau diaree. Se prepară un decoct din 5 grame de frunze de gutui, la care se adaugă 200 de ml de apă clocotită.

Decoctul se menține pe baie de aburi pentru încă 20 de minute. După răcire, se pune într-o sticlă, completându-se cu apă fiartă și răcită. Doza recomandată constă în două linguri de decoct de trei ori pe zi.

Ceaiul din frunze de gutui este un extraordinar remediu pentru mătreață și se folosește pentru întărirea părului și nutriția acestuia.

Pentru un ceai mai concentrat, se recomandă prepararea decoctului astfel: 4 linguri de frunze uscate și mărunțite se fierb în 500 ml. apă, la foc mic, într-un vas din inox sau emailat, timp de 30 de minute. La final se completează apa evaporată și se filtrează fierbinte, prin tifon. Se îndulcește cu miere, după gust.

Iată o rețetă simplă de ceai de frunze de gutui:

INGREDIENTE

– 1 litru apă

– 5-7 frunze de gutui

– lămâie

– miere sau zahăr

PREPARARE

Se pune apa la fiert. Frunzele de gutui se spală și, după ce apa a dat în clocot, se oprește focul și se adaugă frunzele. Se lasă acoperit timp de 10 minute.

Ceaiul astfel obținut se servește în cești și se adaugă, după gust, lămâie și miere sau zahăr. Este indicat de preferat să fie consumat fără îndulcitori pentru a păstra gustul autentic și pentru a reduce aportul de calorii.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: