Pentru plăcintă cu mere și cremă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
Făină – 250 g;
Zahăr – 40 g;
Praf de copt – o linguriță;
Gălbenușuri – 2 buc.;
Unt – 90 g;
Sare – un vârf de cuțit.
Pentru cremă, următoarele:
Albușuri- 2 buc.;
Amidon de porumb – 30 g;
Zahăr – 40 g;
Smântână – 400 g;
Zahăr vanilat – o linguriță.
Pentru stratul cu mere, avem nevoie de:
Mere – 500 g;
Suc de lămâie – 5 linguri;
Zahăr – 40 g.
Mod de preparare:
Începem prin a combina făina cu praful de copt și sarea, adăugăm apoi untul rece și frământăm până la obținerea unui aluat sfărâmicios.
Cu zahărul și gălbenușurile pregătim un amestec omogen. Adăugăm acest amestec în aluat, și continuăm procesul de frământare.
Îmbrăcăm o formă de copt (cu diametrul de 20 cm) cu hârtie de copt, introducem o bucată din aluat și o presăm pe fund și pe laterale. Forma cu aluat se dă la frigider pentru 20 de minute.
Tăiem merele în felii mari și înlăturăm semințele. Amestecăm merele cu sucul de lămâie și zahărul, și le lăsăm la călit într-o tigaie, pe foc mic, timp de 8-10 minute, amestecând constant.
Pentru cremă, batem albușurile cu zahărul clasic și vanilat până obținem o consistență spumoasă și albă. Introducem smântâna și amidonul de porumb în mixtură, și continuăm să batem produsele până la omogenizare.
Peste aluatul din formă se pune un strat de mere, pe care îl acoperim cu crema preparată anterior. Restul de aluat sfărâmicios se presară peste cremă.
Se preîncălzește cuptorul la 170 de grade, plăcinta coace timp de 40-45 de minute. În timp ce se răcește, partea de sus a plăcintei se va așeza, iar textura aluatului va rămâne moale și aerisită în interior.
Poftă bună!