Rețeta secretă a lui Radu Anton Roman pentru un cozonac pufos și delicios

În perioada sărbătorilor de iarnă, bucuria reîntâlnirii familiei este adesea însoțită de aroma irezistibilă a cozonacului recent scos din cuptor. Un adevărat rege al mesei festive, cozonacul realizat după rețeta maestrului culinar și scriitor Radu Anton Roman promite un desert ce rămâne gravat în memoria gustativă a celor ce au privilegiul de a-l savura.

Ingrediente:

1 kg de făină tip 000 cernută

100 g unt topit

150 ml ulei

4 ouă + 6 gălbenușuri (nu reci!) bătute cu 1 linguriță de sare

300 ml lapte fiert cu 400 g zahăr și 1 baton de vanilie din care ai scos semințele

coaja a două lămâi + 2 portocale

100 g stafide

Pentru umplutură:

6 albușuri bătute spumă + 400 g nuci măcinate nu prea fin

6 linguri de cacao bună, neagră, densă, parfumată

200 g zahăr brun

200 g stafide

3 linguri de rom brun bun

Pentru uns: 4 gălbenușuri + 2 linguri de lapte

Organizează lucrurile în bucătărie și în propria-ți inimă. Aerisește locul, pregătește cuptorul și întâmpină ingredientele cu mâinile curate. Atenția ta la detalii, blânda insistență cu care le integrezi și dedicația oferită vor transmite sufletul tău în uluitorul cozonac ce urmează a-ți alearga sub mâini. Bucuria pregătirii nu se acordă cu graba, neîncrederea sau teama, ci cu prezența autentică și trăirea fiecărui moment.

Amestecă 200 ml lapte (călduț, ca laptele pentru bebeluși) cu drojdia sfărâmată, zahărul și 8 linguri de făină luate din cantitatea de făină cântărită pentru aluat. Păstrează maiaua în căldură și ajunge-o la făina cernută. Integralitatea acestui proces depinde de tine, de stăpânirea gesturilor și de respectul pe care îl porți ingredientelor.

Spre final, vei simți o armonie între mașinăria de framantat ce ești și melodia ce răsună în bucătărie, cu note de vanilie, ouă, lămâie și portocală. Meseria de pârtie de cozonac a cerut trudă și sudură, însă a răsplătit pe măsurăirea.

Acum, vine timpul așteptării. Asigură-i aluatului condiții calde și ferite de curenți. Nu-ți pierde rabdarea; lasă opera ta să se desfășoare în ritmul ei. Întinde o foi de aluat de 1 cm grosime, presară umplutura pe suprafața acesteia, apoi rulează strâns. Plasează cozonacii în tavă și lasă-i la dospit timp de 30 de minute. Unge-i cu ou, decorează cu miez de nucă și mai presară zahar. Coace-i în cuptor la 160°C pentru 20 de minute, urmat de 25 de minute la 180°C.

Cu un cozonac atât de imbatabil, sărbătorile de iarnă își promit a fi un regal culinar!

DISTRIBUIE CU PRIETENII: