Dacă dorești să ai o zeamă de varză clară și cu un miros plăcut pe tot parcursul iernii, este esențial să cunoști un truc special. Există un ingredient secret care trebuie introdus în butoi cu o săptămână după ce varza a fost pusă la murat. Luna octombrie este perioada perfectă pentru aceste operatiuni, când cele mai pricepute gospodine se întrec în crearea de rețete de murături care să umple rafturile cămării.
Varza murată ocupă primul loc atunci când vine vorba de murături pentru iarnă. Cu toate acestea, zeama de varză se poate tulbura rapid dacă nu cunoști anumite secrete. Iată deci, ingredientul care trebuie adăugat în butoi pentru a preveni acest lucru.
Este important să știi când să pui varza la murat. Gospodinele respectă un ritual anume în acest sens. Acest proces are loc după apariția brumei, în octombrie, în jurul sărbătorii Sfântului Dimitrie.
Însă trucul pentru ca varza murată să reziste întreaga iarnă nu constă doar în rețeta folosită, ci și în utilizarea unor ingrediente specifice care să îi păstreze aroma și prospețimea.
La început, este important să știm cum să alegem varza pentru murat. Astfel, trebuie să ne asigurăm că este bine coaptă, albă și cu frunze subțiri. De asemenea, trebuie să fie densă, cu frunze ferme și nepătrunse de insecte.
În ce privește ingredientul special, chiar și esența de lemn din care sunt făcute dogele butoiului este esențială.
Un alt sfat important de care trebuie să ții cont când pui varza la murat este introducerea unui ingredient magic care va împiedica zeama să se tulbure sau să formeze floare.
Acest truc este foarte eficient pentru a menține varza crocantă și delicioasă pentru o durată mai lungă de timp. “La varza murată, pentru a o păstra mai mult timp, este indicat să adăugăm ocazional un cub de zahăr. Varza nu se acrește prea tare dacă în butoi se pune o bucată de lemn de mesteacăn”, explică bucătarul buzoian Cristi Dobre.
De asemenea, este recomandabil ca după circa o săptămână sau două, când varza începe să se acrească bine, să dizolvăm în puțină zeamă din butoi un plic de conservant și să-l turnăm peste varză, pentru a preveni apariția floare.
Un alt aspect important este alegerea tipului de butoi. Mulți fac greșeala de a pune varza la murat în butoaie de plastic, însă este preferabil să folosim butoaie din lemn.