Acest articol aduce în prim plan o reţetă străveche de cozonac moldovenesc cu nucă şi cacao, păstrată cu grijă într-un caiet îngălbenit de vreme.
Ingrediente necesare:
Pentru aluat:
1 kg făină
50 g drojdie proaspătă
200 g zahăr
4 gălbenușuri
300 ml lapte
150 g unt gras
50 ml ulei
1/2 linguriță sare
Pentru umplutură:
5 albușuri
1 vârf de cuțit sare
50 g cacao
125 g zahăr
150 g nucă
3 lingurițe esență de rom
Pentru uns:
1 gălbenuș de ou
1 linguriță lapte
Mod de preparare:
Pentru reușita acestei rețete de cozonac moldovenesc cu nucă și cacao, este necesar ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.
Se încălzește laptele și se adaugă untul și zahărul.
Pentru aluat, făina se cearne de două ori pentru a fi aerisită, apoi se face o adâncitură la mijloc.
Drojdia se freacă cu o lingură de zahăr și cu 2-3 linguri de lapte cald, lăsând-o apoi câteva minute să se activeze.
Se separă gălbenușurile de albușuri.
În centrul făinii se pune compoziția cu drojdie, se amestecă ușor, turnând treptat laptele încălzit cu unt și adunând din făina de la margine.
În acest amestec se adaugă gălbenușurile frecate cu sare și esență de rom și se începe framântarea aluatului. Uleiul se adaugă încet, spre finalul procesului de framântare.
Aluatul se lasă la dospit într-un loc călduros, până își dublează volumul.
Pentru umplutură, se bate o bezea din albușuri cu un vârf de cuțit de sare și zahăr. Se adaugă jumătate din cantitatea de nucă măcinată fin și cealaltă jumătate tăiată mai mare, plus cacaoa.
Se întind patru foi din aluat, care se ung cu compoziția de umplutură și se rulează, urmând ca două rulouri să fie împletite împreună.
Rulourile se așază în tăvi tapetate cu hârtie de copt și se acoperă cu ștergare.
Se lasă din nou la dospit într-un loc călduros, până își dublează volumul.
Cozonașii se ung cu gălbenuș de ou diluat cu lapte și se coc în cuptorul preîncălzit, pentru 40-45 de minute, la temperatură de 175 de grade.
Poftă bună și spor la gătit!