Zacusca, una dintre cele mai iubite mâncăruri tradiționale românești, nu ar trebui să lipsească niciodată din cămările noastre de iarnă.
Ingrediente:
6 kilograme vinete
3 kilograme ardei gras
3 kilograme gogoșari roșii
5 kilograme roșii
1,5 kilograme ceapă albă
1 litru de ulei
10-12 foi de dafin
câteva linguri de zahăr (la preferință)
sare
piper
Mod de preparare:
Incepeți cu sterilizarea borcanelor. Uscacă-le și mențineți-le călduțe.
Decojiți roșiile după ce le-ați opărit în prealabil. Daca aveți timp, coaceți roșiile pe plita/gratar înainte de a le decoji pentru un gust deosebit.
Tăiați roșiile și puneți-le la fiert, jiutandu-le să se reducă la un bulion consistent. Ajustați cu sare și zahăr dupa gust.
Dacă vreți să economisiți timp, folosiți bulion preparat ecare este un substitut excelent. Veți avea nevoie de aproximativ 3 litri.
Coaceți vinetele pe gratar, apoi debrațați-le și lăsați-le să se scurgă. Între timp, coaceți ardeii și gogoșarii pe gratar, plasați-i într-un bol și acoperiți-i pentru a-i lăsa să se aburească.
Îndepărtați coaja de pe ardei și curățați-i de cotor.
Încălziți uleiul în recipentul pregătit și sotează ceapa la foc mic până când aceasta devine translucidă.
Adăugați ardeii cocți și amestecați bine.
Incorporați vinetele și bulionul de roșii. Adăugați foile de dafin și lăsați preparatul să dea câteva clocote.
Acoperiți vasul și introduceți-l în cuptor timp de 100-120 de minute până când zacusca este bine legată și uleiul a ajuns la suprafață.
Cu zacusca de vinete fierbinte, începeți să umpleți borcanele pe care le-ați păstrat calde. Omogenizați zacusca înainte de a o împărți în borcane pentru a distribui egal uleiul.
Acoperiți borcanele cu capacele corespunzătoare. Acoperiți borcanele cu o pătură sau un prosop și lăsați-le să se răcească în mod gradual (12-24 de ore).
Depozitați borcanele de zacusca într-un loc răcoros, uscat și întunecat (cum ar fi cămară, pivniță etc).