Secretul castraveților murați perfecți – Rețeta pe care o folosesc în fiecare an

Ingrediente:

Castraveți – 10-15 buc./ borcan de 3 l

Marinada pentru 1,5 litri de apă (destinată unui borcan de 3 litri):

Sare – 2 linguri

Zahăr – 2,5 linguri

Oțet – 100 de grame (se adaugă direct în borcan, nu în marinadă)

Condimente:

Hrean – 1 buc.

Mărar – o umbrelă

Usturoi – 2-3 căței

Frună de dafin – 1 bucată

Piper negru – 8-10 buc.

Ienibahar – 2-3 buc.

Coriandru – 1/3 linguriță

Semințe de muștar – ½ linguriță

Mod de preparare:

Începem prin a pune castraveții într-un recipient pe care îl umplem cu apă rece.

Luăm un borcan de 1 litru și punem o foaie de hrean pe fund, aceasta poate fi ruptă în bucăți sau rulată.

Adăugăm mărarul și 2-3 căței de usturoi iar deasupra așezăm strâns castraveții spălați.

Urmează adăugarea condimentelor: 1 frunză de pătrunjel (dacă sunt mici, putem adăuga 2 buc.), aproximativ 8-10 boabe de piper negru, 2-3 boabe de ienibahar, circa 1/3 linguriță de coriandru și ½ linguriță de semințe de muștar.

Acum este timpul pentru prepararea marinadei.

Cea mai simplă modalitate este să punem 1,5 litri de apă la un borcan de 3 litri.

Un borcan de 3 litri umplut cu castraveți are nevoie de 1,5 litri de marinadă.

Așadar, pentru 1,5 litri de apă am adăugat 2 linguri de sare și 2,5 linguri de zahăr.

Trecem la încălzirea acestora pe foc până ajunge la punctul de fierbere.

În tot acest timp, se prepară o oală cu apă pe foc pentru sterilizarea borcanelor.

Punctul esențial aici este să nu aducem apa la fierbere, ci doar să o încălzim.

Adăugăm otetul direct în borcan, într-o proporție de 100 ml de oțet 9% la 1,5 litri de apă.

Când marinada începe să clocotească, o turnăm peste castraveții din borcan.

Se trece la sterilizarea borcanelor, adăugate cu atenție în oala cu apă.

Acum se aduce apa la punctul de fierbere, la foc mediu.

Un detaliu important: este nevoie să așezăm un prosop de bucătărie pe fundul tigăii, pentru a preveni spargerea borcanelor pe parcursul sterilizării.

Dar dacă oala are un fund dublu, e de ajuns.

După ce apa începe să fiarbă, borcanele se sterilizează la foc mic, timp de 15 minute.

Oprim focul, scoatem borcanele și închidem bine capacele.

În final, întoarcem borcanele și le lăsăm să se răcească în totalitate.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: