
Paducelul este o plantă cu o istorie bogată în utilizarea sa therapeutică. Încă din Antichitate, grecii şi romanii i-au recunoscut virtuţile benefice asupra inimii, ficatului şi în combaterea insomniei. Nu doar aceştia, ci şi medicina tradiţională chinezească folosea fructele de paducel pentru a reechilibra energia organismului.
În plus, paducelul a avut şi conotaţii simbolice, fiind asociat cu speranţa şi fertilitatea. Florile, frunzele şi fructele din această plantă sunt cele folosite în scopuri terapeutice, graţie compoziţiei lor complexe ce include bioflavonoide, vitaminele B şi C, acizi organici şi multe altele.
Potrivit numeroaselor studii, paducelul este extrem de eficient în afecţiuni precum angina, ateroscleroza, insuficienţa cardiacă congestivă şi hipertensiunea – datorită efectului benefic pe care îl are asupra vaselor sanguine. Astfel, ceaiul de păducel are abilitatea de a mări puterea şi frecvenţa contracţiilor inimii.
Studiile clinice au demonstrat, de asemenea, cum fructele de păducel contribuie la îmbunătăţirea funcţiei cardiace, la reducerea palpitaţiilor, oboselii și a altor simptome asociate cu insuficienţa cardiacă. Toate aceste constatări sunt susţinute de cercetătorii de la Centrul Medical al Universităţii din Maryland.
Conform aceloraşi cercetări, fructele de păducel au abilitatea de a normaliza funcţionele inimii, îmbunătăți performanța acesteia, iar contracţiile musculare cardiace pot deveni mai puternice la pacienţii cu afecţiuni cardiace. Rezultatele pozitive ale paducelului se văd chiar şi în cazul pacienţilor cu afectiuni cardiace severe.
Pentru a demonstra eficienta acestui remediu minunat, s-a arătat că administrarea unui mg de extract uscat de fructe de păducel a dus la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine coronare cu 20-140%.
Când vine vorba de hipertensiune, fructele de păducel pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale prin dilatarea vaselor de sânge. O astfel de concluzie a fost trasa în urma unui studiu care a urmărit efectele benefice ale extractului de păducel asupra pacienţilor cu diabet de tip 2.
În ceea ce priveşte ameliorarea simptomelor anginei, studiile au dezvăluit că extractul de fructe de păducel contribuie la ușurarea și prevenirea durerilor în piept, cauzate de circulaţia deficitară a sângelui către inimă. Un studiu preliminar a stabilit că pacienţii care au luat 180 de mg de extract de păducel pe zi timp de trei săptămâni au avut o îmbunătăţire a circulaţiei sanguine către inimă și au simțit mai puţine dureri în piept în timpul activităţilor fizice.
Un alt aspect important este acela că ceaiul de păducel poate reduce nivelul de colesterol rău (LDL) și de trigliceride din sânge.
De asemenea, simptomele menopauzei pot fi atenuate prin folosirea paducelului. Efectele sale calmante asupra sistemului nervos, antidepresive și relaxante sunt de mare ajutor pentru persoanele cu distonii neuro-vegetative, cei irascibili, cu nevroze anxioase, atacuri de panică sau insomnie. De altfel, păducelul ajută la diminuarea simptomelor specifice menopauzei (bufeuri, palpitatii, hiperexcitabilitate, nervozitate, insomnie). Actiunea sa diuretică favorizează eliminarea apei în exces de la nivelul ţesuturilor. Conținutul bogat în antioxidanți al frunzelor și fructelor sale stimulează sistemul imunitar.
Paducelul are, în plus, un efect pozitiv datorită acțiunii sale antioxidante și vasodilatatoare, în special la persoanele în vârstă, menținând și susținând funcțiile mentale, crește capacitatea cardiacă la efort și previne depresia.
Se pot utiliza sub formă de infuzie, tinctură, capsule sau pulbere. Infuzia de flori sau fructe este o metodă eficientă de a beneficia de proprietățile acestei plante. Pentru cea mai bună utilizare, se infuzează o linguriță de flori sau fructe în 250 ml de apă clocotită, se lasă timp de 10 minute, se strecoară, se îndulcește cu miere (optional) și se bea în cursul unei zile.
O altă metodă de preparare implică infuzarea combinată, obținută din 3 lingurițe de flori de păducel puse la macerat într-o cană de apă, de seara până dimineața. Acesta se poate asocia și cu valeriană, roiniță și talpă-gâștei pentru a amplifica efectul cardiotonic și calmant la nivelul inimii.