O delicatesa indragita, minunat de simplu de preparat si ideala in orice anotimp, salata de vinete regaseste un loc de cinste pe mesele romanilor. Fie ca vorbim de reteta cu maioneza sau cea fara, ambele variante sunt sugerate de reputatul gurmand Radu Anton Roman in celebra sa opera culinara, “Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti”.
Ingrediente necesare:
1 kg vinete (de preferat coapte, de culoare intensa, ferme si lunguiete)
1 pahar de untdelemn
1 ceapa rosie, cat mai mare
1 lingura otet de mere
2 rosii bine coapte
sare si piper, conform gustului si tolerantei personale
Modalitate de pregatire:
Vinetetele se pun la fript pe foc viu, fiind rotite pe toate partile, pana se inmoaie. Cojile arse se indeparteaza rapid, vinetele se sareaza si se lasa la scurs, pe o suprafata inclinata, cel putin 1 ora.
Ceapa se toaca marunt si se spala cu abundenta de apa rece (aceasta etapa ii elimina gustul amarui) si se scurge eficient. Odata spalata, ceapa se amesteca cu otetul. Pasta de vinete se obtine prin tocare, dupa care se amesteca cu ulei, adaugand gradual, pana se obtine o consistenta spumoasa. La final, se adauga sosul de ceapa cu otet (si piper daca se considera necesar). Decorul final se obtine prin adaugarea de felii de rosii.
Sugestie extra: puteti adauga 1-2 linguri de smantana si 3-5 catei de usturoi pisat. Vinetele scurse si tocate pot fi preparate si cu maioneza. Dupa ce au fost curatate se amesteca cu o maioneza preparata din 2 galbenusuri de ou, 200 ml de untdelemn, 2 linguri de zeama de lamaie, 1 varf de lingurita de piper macinat, 1 lingura de smantana de frisca si 3 catei de usturoi.