
Irina Loghin, una dintre cele mai apreciate interprete de muzică populară din România, impresionează și la vârsta de 82 de ani prin vitalitatea sa. Mulți admiratori se întreabă care este secretul său pentru păstrarea tineretii.
Devoalarea misterului: ceaiul pe care Irina Loghin îl consumă în fiecare dimineață. O băutură recomandată pentru prevenirea bolilor și menținerea unei stări fizice optime!
“Alimentația este cheia, în special consumul de crudități. În fiecare dimineață, savurez cu plăcere un ceai de cătină. După ce dau fructele prin blender și le strecur, beau un pahar de ceai și acum s-a transformat într-un obicei. Cătina este minunată.”, a dezvăluit Irina Loghin la emisiunea “Vorbește lumea”.
“Nu am avut niciun fel de durere, ci doar gust și miros. Nu m-am alarmat. A fost mai speriat momentul când m-au sunat cei de la DSP și m-au trimis la spital. Eram asimptomatică și m-am dus la Matei Balș să repet testul care a ieșit pozitiv. Am fost internată, mi-am făcut toate analizele. După două sau trei zile, doctorița mi-a spus: Doamna Loghin, mi-e rușine să vă spun asta, dar aveți analizele perfecte și puteți să vă ridicați de pe pat. Astfel, m-am întors acasa.”, a mai povestit indragita cântăreață.
Irina Loghin a decis să renunțe la consumul de carne după ce, acum câțiva ani, a avut o toxiinfecție alimentară. „Atunci am eliminat carnea din alimentație….Am avut o intoxicație serioasă… Îmi amintesc că eram pe scenă cu maestrul dirijor Ionel Budișteanu și mi-am pierdut echilibrul, îmi vedeam steluțe în fața ochilor. Mi-am pierdut forța în picioare și am fost dusă la spital cu ambulanța. A fost în 1979 și de atunci am spus că nu voi mai mânca carne, indiferent ce se întâmplă. Începând de atunci, îmi iau toate proteinele necesare din nuci și migdale.” a mărturisit Irina Loghin.
Cătina este recunoscută drept una dintre plantele medicinale cu cel mai mare valoare adăugată. Frunzele, florile, semințele și fructele sale sunt apreciate pentru proprietățile lor, fiind utilizate de-a lungul anilor pentru prepararea gemurilor, sucurilor, remediilor naturiste sau produselor cosmetice.
Prin concentratul de vitamine, minerale și substanțe active, cătina reprezintă alegerea perfectă pentru cei care vor să includă în dietele lor plante cu beneficii importante pentru sănătate. Consumul de ceai de cătină este una dintre metodele prin care poți beneficia de proprietățile acestei plante. Află mai jos care sunt acestea și cum te pot ajuta.
Unele dintre efectele asociate cu consumul de cătină includ:
Proprietăți antiinflamatorii;
Efect antimicrobian;
Atenuarea durerii;
Promovarea regenerării țesuturilor;
Întărirea sistemului imunitar.
Cătina a fost, de asemenea, folosită în diverse tratamente medicale pentru boala canceroasă, bolile cardiace, afecțiuni digestive, hepatice, arsuri și tulburări cerebrale.
Beneficiile ceaiului de cătină sunt diverse:
1. Poate stimula sistemul imunitar
Câtina este o sursă bună de vitamina C și antioxidanți. Ceaiul de cătină contribuie la întărirea sistemului imunitar, protejând organismul de boli și infecții.
2. Poate reduce nivelul de colesterol din sânge și tensiunea arterială
Studiile au demonstrat că uleiul de semințe de cătină ajută la normalizarea tensiunii arteriale la subiecții hipertensivi și la reducerea nivelului de colesterol, datorită conținutului său de acizi grași. Prin adăugarea la tratamentul corespunzător și dieta specifică, consumul de ceai de catină te-ar putea ajuta să-ți protejezi inima.
3. Poate contribui la menținerea sănătății ficatului
Ceaiul de cătină poate fi un aliat de încredere pentru menținerea sănătății ficatului. Un studiu clinic a demonstrat că extractul de cătină poate reduce cicatricile țesuturilor și poate îmbunătăți funcția hepatică la pacienții cu ciroză.
Un alt studiu a analizat efectul cătinei asupra persoanelor care suferă de boala ficatului gras non-alcoolic. S-a observat o îmbunătățire semnificativă a nivelului colesterolului din sânge, al trigliceridelor și enzimelor hepatice la subiecții care au consumat cătină de 1-3 ori pe zi.
4. Poate îmbunătăți funcțiile aparatului digestiv
Ceaiul de cătină te-ar putea ajuta și în menținerea sănătății sistemului digestiv. Un studiu a concentrat pe efectul extractului de cătină asupra copiilor care suferă de indigestie, rezultatele sugerând că acesta poate îmbunătăți apetitul, stimula golirea stomacului și funcția digestivă.