Cultivarea propriei plante de dafin la domiciliu nu implică un efort urișor, condiția fiind respectarea câtorva reguli de bază în ceea ce privește însămânțarea și îngrijirea acestei plante.
Metode de plantare a dafinului
Există diferite modalități prin care puteți planta dafin: butași, stratificare sau puieți.
Cea mai sigură metodă de înmulțire a dafinului rămâne totuși însemânțarea. Semințele se pot procura din magazine sau florării. Cea mai propice perioadă pentru însămânțare este sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, fiind necesară o perioadă de înjumătățire a semințelor de aproximativ o lună și jumătate.
Următoarele sunt pașii de urmat:
Alegeți semințe proaspete, pe care trebuie să le înmuiați câteva zile într-o soluție caldă specială pentru stimulare a germinației sau în apă caldă.
Umpleți un pahar de plastic cu nisip umed și supus calcinării.
După ce semințele au început să se umfle, plantați-le în nisip la o adâncime de 1 cm. Țineți nisipul cald și umed acoperindu-l cu folie de plastic. Lăsați semințele să germineze într-o cameră bine iluminată.
Udați nisipul atunci când începe să se usuce.
Când apar răsadurile, puteți înlătura cu precauție folia plastic.
Când la plantă sunt vizibile 3-4 frunze, aceasta poate fi transplantată într-un ghiveci mai mare.
Cum își crește propriul dafin
Pentru a cultiva dafinul este necesar un ghiveci potrivit. Cu cât ghiveciul este mai mare, cu atât mai mult va crește arbustul. De preferat este ca ghiveciul să fie din lut sau ceramică, deoarece aceste materiale naturale permit radăcinilor să respire. Este esențial ca în partea de jos a ghiveciului să existe găuri pentru drenarea apei în exces.
În partea de jos a ghiveciului, se introduce un strat de drenaj și apoi se acoperă cu un sol neutru, universal. Se adaugă îngrășământ organic. Răsadurile sunt plantate cu grijă pentru a nu se deteriora sistemul radicular și sunt acoperite cu pământ.
După plantare, ghiveciul cu dafin trebuie așezat într-un loc luminescent, dar ferit de lumina directă a soarelui.
Pentru o creștere optimă, sunt necesare îngrijire adecvată și condiții ideale de temperatură: 15-20 ° C pe timpul verii și 10-12 ° C iarna.
Dafinul necesită un mediu umid, astfel încât acesta trebuie pulverizat cu apă, dus o dată pe lună sau lăsat în preajma unui vas cu apă.
Fertilizați solul o dată pe lună, folosind îngrășământ organic și mineral.
Apați planta numai cu apă caldă. Iarna, o udare la 5 zile este suficientă, iar în timpul verii efectuați udarea de două ori pe săptămână.
La doi ani de la plantare, arborele trebuie transplantat într-un alt ghiveci, deoarece rădăcinile se vor înmulți. În continuare, transplantarea trebuie efectuată la fiecare cinci ani.
În zilele calde și frumoase, planta poate fi luată în aer liber, pe balcon sau în grădină. În timpul iernii, aceasta trebuie să fie ținută în interior.
Cu o îngrijire adecvată, puteți crește un arbust de dafin verde, cu o înălțime de peste 2 metri.
Frunzele de dafin nu doar că vor adăuga o notă specială preparatelor culinare, dar vor aduce și un plus de culoare în casă.