Sfaturi înțelepte din vechile învățăminte japoneze: Cea mai bună lectură când moralul e la pământ

Descoperă 25 de sfaturi înțelepte din tradiția japoneză

Păstrează-ți autenticitatea!

Una dintre challenge-urile cele mai mari ale vieții este să-ți păstrezi individualitatea într-o lume ce tinde să te uniformizeze. Întotdeauna vei găsi pe cineva mai frumos, mai inteligent sau mai tânăr, dar nimeni nu poate fi exact ca tine. Nu îți schimba esența pentru a-i satisface pe ceilalți. Menține-ți propria personalitate și oamenii potriviți te vor aprecia pentru ceea ce ești cu adevărat.

Trecutul

Nu poți începe o nouă etapă în viața ta dacă te agăți de cea veche în mod obstinat.

Frica de erori

A acționa și a greși mai degrabă te dezvoltă, decât a rămâne imobil. Orice reușită are la bază o serie de eșecuri și orice eșec te apropie de succes. Veși regreta mai mult lucrurile pe care nu le-ai făcut, decât pe cele pe care le-ai încercat.

Eșecurile

Înfruntă dificultățile cu curaj. Nu, nu o să fie ușor. Nimeni nu poate traversa viața fără a greși. Este firesc să simțim frustrare, tristețe, durere, să ne poticnim și să cădem. Scopul vieții este să întâmpinăm provocările, să învățăm din ele, să ne adaptăm și să le depășim. Astfel ne formăm ca oameni.

Minciuna

Poți păcăli pe toată lumea, dar nu pe tine însuți. Viețile noastre se îmbunătățesc doar atunci când acceptăm provocările. Cea mai dificilă este să fim sinceri cu noi înșine.

Nevoile personale

Cel mai tare doare atunci când devii o umbră a ta în procesul de a iubi pe cineva și uiti cât de special ești. Da, ajută-i pe alții, însă nu te neglija. Dacă momentul perfect pentru a-ți urma visul sau a face ceva important doar pentru tine există, atunci este chiar acum.

Pregătirea pentru oportunități

Rareori ne simțim în totalitate pregătiți când apare o nouă oportunitate. Cele mai mari șanse viața aduce prin destabilizarea confortului nostru. În orice situație, ne simțim nepregătiți la început, dar acesta este un sentiment normal implciit procesului de învățare.

Legăturile făcute din motive nepotrivite

Alege-ți cu grijă relațiile. E mai bine să fii singur decât în anturajul nepotrivit. Nu te grăbi. Dacă ceva trebuie să fie, va fi – la momentul potrivit, cu persoanele potrivite și pentru motive justificate. Fii îndrăgostit cu adevărat, nu pentru că te simți singur.

Relațiile noi

Oamenii pe care îi întâlnești în viață au un rost. Unii te vor testa, alții se vor folosi de tine, alții îți vor fi profesori, dar cei mai importanți îți vor aduce la suprafață cel mai bun dintre tine.

Concurența cu alții

Nu te măsura cu performanțele altora. Focalizează-te pe a-ți depăși propriile recorduri zilnic. Succesul constă, la urma urmei, într-o confruntare între tine și tine însuți.

Invidia

Invidia înseamnă să te uiți la darurile altora, în loc să apreciezi ale tale. Întreabă-te: “Ce am eu la ce ceilalți aspiră?”

Regretul pentru greșelile din trecut

Putem iubi persoane greșite și plânge pentru lucruri nepotrivite. Oricât de complicat ar fi, un lucru e cert: erorile ne ajută să descoperim ce e cu adevărat potrivit pentru noi. Fiecare experiență, fie ea pozitivă sau negativă, ne pregătește pentru viitor.

Încercarea de a cumpăra fericirea

Multe lucruri pe care ni le dorim sunt costisitoare. Însă adevărul este că cele mai prețioase lucrui sunt gratuite – iubirea, râsul, prietenia… completează tu lista.

Așteptarea fericirii din partea celorlalți

Dacă nu ești fericit cu tine, nu vei fi nici în relații. Creează-ți propria stabilitate și fericire înainte de a împărtăși cu ceilalți.

Supra-analiza

Nu îți complica viața creând probleme imaginare. Evaluează situația și acționează. Nu poți modifica ceea ce nu confrunți. Progresul implică riscuri. Ca să marchezi, trebuie mai întâi să lovești.

Autocompătimirea

Provocările viație sunt acolo doar pentru a te ghida către destinația finală. Este posibil să nu înțelegi și să nu vezi asta în momentul respectiv, dar cu timpul vei observa că fiecare obstacol te-a dus mai aproape de ceva mai bun.

Eliberarea resentimentelor

Nu trăi cu ură în suflet. Te vei răni mai tare pe tine decât pe cei pe care îi disprețuiești. Iertarea nu înseamnă că accepți ceea ce s-a întâmplat, ci că nu îți vei permite ca lucrul acesta să îți afecteze bucuria fiind o rană veșnic deshisă.

Nivelul așteptărilor

Nu-ți coborî așteptările pentru a satisface pe cei care nu își ridică propriile standarde.

Explicațiile și scuzele

Prieteni nu au nevoie de ele, iar dușmanii oricum nu le vor crede. Fă ceea ce îți dictează conștiința.

Bucuria micilor lucruri

Prețuiește micile momente ale vieții – acelea vor rămâne cele mai importante. Cele mai frumoase amintiri se nasc din momentele aparent neînsemnate petrecute cu cei dragi.

Perfecțiunea

Societatea nu valorizează perfecționismul, ci pe cei care finalizează proiectele.

Drumul facil

Viața nu e ușoară, mai ales când vrei să obții ceva valoros. Nu alege drumul facil. Rezultatul trebuie să fie impresionant.

Acceptarea imperfecțiunii

Este ok uneori să greșești. Nu trebuie să te prezinți mereu puternic. Nu te preocupa de părerea altora – plângi dacă simți nevoia. Este o expresie sănătoasă a emoțiilor. Cu cât o faci mai repede, cu atât mai repede vei fi gata să zâmbești din nou.

Responsabilitatea asupra propriei vieți

Îți vei atinge visurile doar când îți asumi responsabilitatea pentru propria viață. Când dai vina pe alții, de fapt le cedezi controlul asupra destinului tău.

Gânduri de îngrijorare

Grija nu ușurează zilele dificile, ci doar le face cu atât mai grele. Întreabă-te dacă situația va conta după un an, trei sau cinci. Dacă răspunsul este nu, nu merită să îți pierzi nopțile gândindu-te la acea situație.

Concentrarea pe ceea ce vrei să eviți

Concentrează-te pe ceea ce vrei să câștigi. Gândirea pozitivă este esențială pentru succes. Dacă începi fiecare zi cu ideea că ceva minunat se va întâmpla, vei observa că adesea ai dreptate.

Recunoștința

Indiferent de situația în care te afli, trezește-te recunoscător că trăiești. Cineva, undeva, se luptă pentru supraviețuire. În loc să te gândești la ceea ce îți lipsește, apreciază ce ai.

Cu cine îți alegi să împarți viața

Viața este prea scurtă pentru a o împărți cu oameni care nu merită. Dacă cineva te vrea în viața lui, îți va face loc. Nu lupta pentru un loc în viața cuiva care nu te apreciază pe tine. Adversitățile demonstrează cine sunt adevărații prieteni și cine sunt cei care doar se hlizesc pe lângă tine atunci când le merge bine.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: