Sfaturi valoroase pentru menținerea prospețimii țelinei pe tot parcursul anului. Ghid practic pentru cultivarea și îngrijirea corectă a acestei plante

Cultivarea țelinei se realizează de regulă prin răsaduri. Întrucât semințele acestei plante nu germinează sub sol, acestea vor fi doar presate la suprafața acestuia. Pentru a asigura un mediu favorabil germinării, răsadurile vor fi acoperite cu folie de plastic și plasate într-un loc cu temperatură ridicată, între 20-25 ° C.

Ţelina încolește lent, primele lăstari apărând în 10-20 de zile. În toată această perioadă, este imperativ să menținem solul umed, pulverizând cu apă în mod regulat.

Odată apărute lăstarii, recipientul va fi transferat într-un spațiu mai răcoros, cu temperaturi între 14-16 ° C. Când s-au format două sau trei frunze, răsadurile vor fi rărite și plantate la o distanță de aproximativ 4-5 cm una de cealaltă.

Îngrijirea ulterioară a răsadurilor presupune udare după necesitate și fertilizare cu îngrășământ complex.

Răsadurile de țelină vor fi plantate în pământ deschis în a doua jumătate a lunii mai. În general, țelina este rezistentă la frig, răsadurile putând tolera chiar și temperaturi de până la -5 ° C. Totuși, în cazul în care valorile scăzute de temperatură persistă, planta poate ajunge să formeze un peduncul din primul an de viață, ceea ce înseamnă că planta nu va produce nici frunze, nici rădăcini. Pentru o creștere echilibrată și o dezvoltare optimă, temperatura ideală pentru țelină ar trebui să se situeze între 18-22 ° C.

Un sol ușor, nisipos, poros și fertil, cu reacție neutra sau ușor alcalină, este preferat de această cultură. Printre cele mai bune plante predecesoare ale țelinei se numără varza, roșiile, leguminoasele, castraveții și cartofii. Evitați să plantați țelina în paturile unde s-au cultivat înainte alte plante precum: morcovii, pătrunjelul, păstârnacul, mărarul.

Pregătirea solului se face de regulă toamna, prin sapare la o adâncime de 20-30 cm și adăugare de humus sau compost în proporție de 3-4 kg la un metru pătrat, plus 20-30 g de superfosfat dublu. Primăvara, se adaugă 30-40 g de îngrășământ mineral complex.

La plantare, răsadurile vor fi dispuse la o distanţă de aproximativ 10 cm una de cealaltă, cu distanţe între rânduri de 40-50 cm. Ţelina este o plantă foarte iubitoare de apă, astfel că necesită udare în mod regulat și abundent (până la 5 litri de apă la un metru pătrat).

Pe măsură ce plantele cresc, procesul de rărire continuă, îndepărtându-se plantele mai slabe. Distanta finală între plante ar trebui să fie de 15-20 cm în cazul cultivării pentru frunze și tulpină respectiv 25-40 cm (în funcție de soi) pentru rădăcini.

Alimentația plantelor se realizează de două ori pe sezon: la două săptămâni după plantare și ulterior, la trei săptămâni. Se va predomina potasiul la țelina de rădăcină, iar pentru cea de frunze – azotul și potasiul, în proporție egală.

Frunzele de țelină verzi se recoltează pe măsură ce sunt necesare. Toamna, înaintea zilelor geroase, se vor tăia toate frunzele. La începutul toamnei, se vor recolta selectiv rădăcinile, iar în perioada septembrie-octombrie, recoltarea va fi integrală. Verzeturile se taie și tuberculii se depozitează la temperaturi între 2-5 ° C.

Există și o tehnică de păstrare în stare proaspătă a țelinei pe timpul iernii, prin replantare în containere speciale.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: