Sirop de gutui – adevăratul elixir al sănătății în sezonul rece

Fără echivalent în lumea suplimentelor alimentare, siropul de gutui este recunoscut pentru echilibrarea imunității, ameliorarea simptomelor răcelii și gripei și favorizarea digestiei. Mai mult decât atât, în sezonul rece, beneficiile acestui sirop ar trebui exploatate la maximum. Dar știi cum se obține acest sirop minunat?

Siropul de gutui are un gust unic, acrișor, care amintește de lămâie, deși este imposibil de detectat atunci când consumăm fructe de gutui brute. De altfel, gutuia este foarte apreciată în gastronomie, fiind de ajutor în prepararea gemurilor, marmeladelor, tincturilor, sau a deliciosului sirop, care datorită adaosului de zahăr, este mai degrabă un “sirop de gutui”.

Fiind un bun însoțitor al ceaiului, acest sirop poate fi consumat și cu apă sau în diverse deserturi. Descoperă de ce este atât de valoros.

Beneficii nutriționale și pentru sănătate ale siropului de gutui

Siropul de gutui este rică înreea de nutrienți valoroși și esențiali pentru sănătate, printre care:

Vitamina C

Vitamine del grupul B

Taninuri

Pectine

Fier

Calciu

Potasiu

Cupru

Magneziu

Fosfor

Datorită acestor nutrienți, siropul de gutui aduce numeroase beneficii sănătății, îndeosebi în sezonul rece.

Siropul de gutui:

Intărește sistemul imunitar

Contribuie la combaterea mai rapidă a bolilor de sezon, precum răceala, gripa, infecțiile respiratorii

Ameliorează tusea uscată

Ajută la gestionarea mai bună a oboselii sezoniere

Stimulează metabolismul

Ajută la combaterea indigestiei

Calmează arsurile stomacale și alte afecțiuni ale sistemului digestiv.

Cum se prepară siropul de gutui?

Rețeta de bază pentru sirop de gutui este destul de simplă.

Ingrediente:

1 kg de gutui (măsurat după îndepărtarea sâmburilor)

1 kg zahăr

Mod de preparare:

Spălați gutuile, tăiați-le în patru, îndepărtați semințele și sâmburii, apoi tăiați-le în cubulețe

Așezați-le într-un borcan mare în straturi, presărând fiecare strat cu zahăr, până când borcanul este plin

Lăsați-le să se odihnească timp de două-trei zile, iar din când în când agitați borcanul pentru a amesteca bine zahărul cu fructele.

După acest interval, siropul va fi gata: puteți să-l consumați oricând (deoarece borcanul se păstrează la frigider) sau îl puteți turna în

Sticle sau borcane (cu sau fără fructe) și să-l pasteurizați timp de zece minute.

Sirop de gutui de la storcător

Siropul de gutui poate fi preparat și folosind un storcător.

Ingrediente:

1 kg zahăr

2 kg gutui

Mod de preparare:

Spălați gutuile, tăiați-le în patru, îndepărtați semințele și sâmburii

Puneți fructele în partea de sus a storcătorului, apoi acoperiți-le cu zahăr

Umpleți partea de jos a storcătorului cu apă, conform indicațiilor producătorului

Puneți storcătorul pe foc, scurgând periodic sucul în sticle – asigurați-vă că adăugați apă regulat, pentru a nu se arde storcătorul.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: