Ouăle umplute sunt un aperitiv de rezistență în multe gospodării, mai ales de sărbători, când în bucătăriile noastre se regăsesc ouă deja fierte în cantități mai mari. Deși clasicul ou umplut cu maioneză nu va dispărea niciodată din meniul românilor, diversitatea rețetelor a început să se simtă și în acest domeniu. În continuare, vă propunem trei alternative delicioase, ușor de realizat și potrivite și pentru cei care doresc să se implice alături de copii în treburile din bucătărie.
Decojirea ouălor fără a le deteriora albușul
Când vine vorba de ouăle umplute, un pas esențial îl constituie decojirea ouălor astfel încât albușul să rămână intact. Pentru asta, durata de fierbere nu este singurul factor care contează. Ouăle se fierb în apă cu sare timp de cel puțin 10 minute, durata putând fi ajustată în funcție de intensitatea focului. După terminarea procesului de fierbere, ouăle se transferă rapid într-o baie de apă rece cu gheață, ceea ce va facilita decojirea ulterioară.
De asemenea, la tăierea ouălor trebuie să aveți în vedere curățarea cuțitului după fiecare ou, astfel încât să nu transferăm gălbenuș pe următorul ou. Tăierea se face pe lungime.
Ouă umplute în stil clasic, dar cu un twist
Prima variantă propusă este o mică variație a rețetei tradiționale, în care ingredientele necesare pentru 10 jumătăți de ouă umplute sunt următoarele:
• 5 ouă fierte
• 125 g de maioneză
• muștar (opțional)
• sare și piper
Gălbenușurile se amestecă bine cu maioneză și se condimentează cu sare și piper. La dorință, se poate adăuga o linguriță de muștar. Umplutura înfarți ouăle iar în final, acestea se pot decora cu orice verdețuri, având posibilitatea de a opta și pentru integrarea unor felii mici de somon afumat, bucăți de avocado sau chiar icre.
Ouă umplute cu avocado: o explozie de culoare și gust
A doua noastră propunere este axată pe avocado, care pe lângă beneficiile nutriționale incredibile, lasă o culoare frumoasă în farfurie.
Avem nevoie de:
• 5 ouă fierte
• un avocado copt
• câteva felii de ardei gras verde
• 2 linguri de suc de lămâie
• un cățel de usturoi
• o roșie
• un sfert de ceapă roșie
• sare și piper
Prepararea este simplă: se toacă pulpa de avocado și gălbenușurile, se adaugă usturoiul, ardeiul, ceapa și roșia și se lasă totul la amestecat. Se încorporează și zeama de lămâie și se condimentează. Umplutura se roțogolește cu ușurință în ouă și se poate decora cu frunze de pătrunjel verde.
Ouă umplute cu ton – un aperitiv savuros
Ultima noastră variantă, ouăle umplute cu ton, constituie un aperitiv simplu dar cu impact. Avem doar câteva ingrediente:
• 5 ouă fierte
• o conservă de ton
• un sfert de ceapă roșie
• 2 căței de usturoi
• 3 linguri de maioneză
• o lingură de muștar
• sare și piper
Începem prin a toca ceapa și usturoiul, apoi adăugăm gălbenușurile, tonul (bine scurs de ulei), maioneza și muștarul. Se condimentează și umplutura este gata de servit.
Prin explorearea acestor variante de rețete de ouă umplute nu facem altceva decât să ne bucurăm de diversitate. Dacă aveți alte variante la fel de delicioase, nu ezitați să le împărtășiți. Poftă bună!