Zacusca, delicatesa atât de apreciată în timpul postului, surprinzător, nu este de post. Deși este preparată strict din legume, conține un ingredient la care se permite dezlegare doar în anumite zile.
Postul este o expresie a dorinței noastre de a ne aduna alături de Dumnezeu. Mai presus de toate, în timpul postului ne mărturisim păcatele și ne exprimăm dorința de a redobândi deliciile paradisului pe care le-am pierdut prin neascultare și cădere în păcat.
Chiar dacă sunt perioade de privațiune, în care renunțăm voluntar la majoritatea plăcerilor pământești, posturile mai includ și unele zile în care se face „dezlegare” la anumite alimente, cum ar fi uleiul, vinul, fructele de mare și peștele. Credincioșii care nu au acces la cărțile bisericești, în care sunt menționate aceste dezlegări, pot afla din calendar în ce zile sunt permise.
Uleiul și vinul se consumă în zilele de sâmbătă și duminică
În acest timp de post se face „dezlegare” la ulei, vin și, în unele cazuri, la pește. Uleiul și vinul sunt două alimente esențiale în alimentația noastră. Numai postind fără ulei putem înțelege adevărata valoare a acestuia în dieta noastră. Uleiul adaugă gust mâncărurilor și fortifiază corpul, la fel ca și vinul, aceste două alimente fiind adesea comparate cu medicamente naturale, date omului de Dumnezeu.
Uleiul și vinul se consumă în zilele de sâmbătă și duminică, după Sfânta Liturghie, precum și în zilele în care sunt stabilite sărbători marcate cu „cruce roșie” sau „cruce neagră”.
Date fiind faptul că orice borcan de zacusca conține ulei, acest aspect face ca produsul să fie unul „de dulce”, deci nu este adecvat perioadelor de post.