Utilizarea cenușii de lemn în grădină: 4 secrete valoroase

Cenușa rezultată în urma arderii lemnului poate fi transformata într-un aliat de nădejde pentru grija gradinii tale. Este adevărat, cenușa de lemn aduce multe beneficii atât solului, cât și plantelor din grădină, livezi sau solarii. Ea stimulează dezvoltarea plantelor și păstrează echilibrul solului.

Iată cele 4 secrete ale cenușii de lemn pe care trebuie să le știi neapărat.

Păstrează cenușa de lemn pentru a o folosi în beneficiul grădinii tale. Ea este de mare ajutor pentru sol și plante.

Care sunt acele 4 secrete valoroase pe care cenușa de lemn le deține pentru îngrijirea plantelor ta?

Să descoperim care sunt beneficiile cenușii de lemn asupra plantelor din grădina ta, dar și asupra solului și compostului.

Cenușa de lemn reechilibrează pH-ul compostului

Compostul este un îngrășământ natural rezultat din amestecul de deșeuri organice și materie minerală. Anumite deșeuri pot crește aciditatea compostului, cum ar fi cojile de citrice. Pentru a neutraliza aciditatea compostului, este recomandat să presărați cenușă de lemn în cantități mici. Aceasta este bogată în calcar și poate reechilibra pH-ul compostului. Totuși, aveți grijă să nu o utilizați în exces, pentru a nu provoca dezechilibre și a nu afecta aerarea compostului. Nu uitați că cenușa de lemn este, de asemenea, un deodorant natural eficient pentru a neutraliza mirosurile neplăcute ce apar din compost din cauza fermentației deșeurilor.

Cenușa de lemn îmbunătățește calitatea solului

Cenușa de lemn joacă un rol important în îngrijirea solului. Prin neutralizarea acidității sale, promovează dezvoltarea sistemului radicular al plantelor și reduce formarea de mușchi pe gazon. De asemenea, cenușa protejează solul de umiditatea stagnată, îmbunătățind filtrarea apei. De asemenea, cenușa de lemn atrage viermii de pământ și alte microorganisme benefice pentru sol.

Cenușa de lemn stimulează înflorirea și fructificarea plantelor

Cenușa de lemn este un îngrășământ bogat în minerale esențiale pentru o bună dezvoltare a plantelor. Ea este eficientă și în îmbunătățirea înfloririi și fructificării plantelor înfloritoare, pomilor fructiferi sau chiar legumelor, cu condiția utilizării ei în cantități mici. Așadar, presărați puțină cenușă de lemn pe pământ pentru a stimula dezvoltarea bambusului și a trandafirilor, și anumitor plante din grădina dvs. de legume precum castraveții, napii, morcovii, roșiile și vinetele. Aveti in vedere că cenușa de lemn nu este potrivită pentru toate plantele. Evitați să o răspândiți la baza plantelor acidofile, precum rododendron, azalee sau camelii. Aceste plante sunt sensibile la excesul de var. Adăugarea de cenușă de lemn poate decolora frunzișul și poate determina îngălbenirea acestora – fenomen cunoscut sub numele de cloroză.

Cenușa de lemn respinge anumiți dăunători

Pentru a vă proteja plantele tinere de melci și limacși, este suficient să răspândiți puțină cenușă de lemn în jurul acestora. Repetați această operatiune regulat, deoarece ploaia și roua dimineții diminuează efectul cenușii. Nu uitați că cenușa de lemn este, de asemenea, un bun repelent împotriva afidelor sau gândacilor și puricilor care atacă în special rădăcini și verze.

În concluzie, utilizarea cenușii de lemn în grădină este foarte utilă pentru plante. Aceasta îmbunătățește înflorirea și fructificarea, protejează plantele de anumiți dăunători și echilibrează aciditatea solului și a compostului.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: