În ciuda faptului că se servește în pahare de vin, vinul de măceșe este mai mult decât o simplă băutură savuroasă. Această băutură este un adevărat pachet de vitamine, o adevărată sursă de sănătate.
Ideea că vinul de măceșe poate fi folosit cu succes în tratamentul unei varietăți de afecțiuni, precum bolile hepato-renale, problemele de piele, lipsa poftei de mâncare, convalescența, reducerea nivelului de colesterol și prevenirea bolilor de inimă, nu este o noutate în medicina populară.
Este esențial să reținem că dacă nu sunt preparate corect, măceșele și-au putea pierde unele dintre proprietățile lor benefice. Aceste fructe sunt extrem de bogate în vitamina C, care poate fi degradată ușor, fie în urma culesului, fie dacă nu sunt consumate sau uscate în mod adecvat imediat după aceea.
Cum putem prepara Vin de măceșe? Îți prezentăm o rețetă simplă. Ai nevoie de următoarele ingrediente:
2 kg de măceșe
2 kg de zahăr
5 l de apă
Modul de preparare este la fel de simplu:
Culege măceșe bine coapte, curăță-le de impurități, clătește-le bine, apoi așază-le într-un borcan. Stropește-le cu un sirop cald pe care îl vei pregăti în prealabil, din zahăr și apă.
Închide borcanul cu un capac și lasă-l la fermentat pentru o lună. La final, strecoară lichidul într-o damigeană, închizând-o ermetic și depozitând-o într-un loc răcoros.
Când vezi că cojile s-au depus pe fundul damigenei, poți să îmbuteliezi vinul cu un furtun, având grijă să nu se tulbure. Înfileteză dopuri opărite în sticle și păstrează-le într-un loc răcoros.
Și vinul de măceșe nu este doar delicios, ci și extrem de benefic pentru sănătate:
Afițiuni precum anemia, care este caracterizată printr-un număr de hematii sau a concentratiei de hemoglobina redus, ca o consecință a lipsei fierului din organism, au fost tratate cu succes cu vinul de măceșe, bine-cunoscut pentru abilitatea sa de a favoriza absorbția fierului la nivelul tubului digestiv și apoi fixarea acestuia în sânge. Se recomandă două linguri de vin de măceșe, de două ori pe zi, după masă, pentru această afectiune.
Preparatele din macese, preparate corect, pot ajuta la buna funcționare a mușchiului inimii. In caz de insuficiențe cardiace, infarct miocardic, nevroza cardiacă, angina pectorala, se administrează câte două linguri de vin de măceșe, de două ori pe zi, după masă.
Varicele, flebitele, hemoroizii, fragilitatea capilară și capilarele dilatate pot fi tratate cu ajutorul vinului de măceșe, asociat ţincutrei de măceșă cu tinctura de castane.
Traheita, bronsita, astmul bronșic, pneumonia, răceala, gripa, guturaiul, amigdalitele, rinitele și sinuzitele… toate acestea pot fi ameliorate semnificativ cu ajutorul vinului de măceșe.
Lipsa poftei de mâncare de asemenea poate fi combatută prin administrarea vinului de măceșe, în doze de 30 de picături (adica o lingură), înainte de fiecare masă.
Măceșele pot ajuta și în caz de diaree sau balonări. În cazul acestor afecțiuni, trebuie să se administreze câte 3 linguri de vin de măceșe după masă, de două ori pe zi.
Cistita poate fi prevenită prin utilizarea vitaminei C din măceșe, care are un pH acid, nefavorabil pentru dezvoltarea bacteriilor patogene din sistemul uro-genital. Se administrează câte două linguri de vin de măceșe, de două ori pe zi, după masă.
Durerile de cap, migrenele, accidentele vasculare – toate pot fi ameliorate cu vin de măceșe, administrat în doze de câte două linguri, de două ori pe zi, după masă.
Artrozele, spondilozele, coxartroza și alte probleme legate de sistemul osteo-articular pot fi tratate cu măceșe, grație conținutului lor ridicat de vitamina C, care întărește sistematic sistemul osteo-articular.
Bolile de piele sau afecțiunile alergice pot fi tratate prin administrarea regulară de preparate naturale cu măceșe, alături de tratamentele clasice prescrise de medici. Remediul cu vin de măceșe, administrat câte două linguri, de două ori pe zi, după masă, este considerat a fi foarte eficient.